Měsíční archivy: Září 2016

Jednej správně (Do the Right Thing) 1989

Děj se točí okolo roznašeče pizzy Mookieho (Spike Lee), který si v převážně černošské čtvrti paradoxně našel práci u Italoameričana Sala (Danny Aiello). Celkem poklidný průběh všedních letních dní plný pohodové muziky a nezávazného klábosení začne zprvu sotva postřehnutelně, postupně však stále patrněji, narušovat jeden ze Salových synků – rasistický Pino (John Turturo). Vše neodvratně směřuje k nepříjemnému střetu dvou odlišných kultur.

Yakuza apokalypsa (Yakuza Apocalypse) 2015

V nemilosrdném podsvětí jakuzy není legendárnějšího muže než jejího šéfa Kamiury. Říká se, že je neporazitelný, ve skutečnosti je to ale upír! Po pokusu o atentát Kamiura kousne svého věrného nohsleda a předá mu tím své upírské schopnosti.Kamiura není typický šéf jakuzy – je to laskavý člověk, který zbožňuje sousedy ve své čtvrti a malým podnikům prodlužuje splatnost půjček, bez nichž by nemohly existovat, aby tak zamezil vstupu velkých korporací. Když ale do města přijede pistolník s vizáží Djanga, oblečený ve španělském mundúru ze sedmnáctého století, vyjde najevo, kým Kamiura doopravdy je – upírem! Brzy poté je Kamiurův chráněnec Kagayama obdařen výjimečnými schopnostmi svého učitele. Vydá se do ulic s novým gangem tvořeným běžnými občany s rašícími tesáky v ústech, připravenými bojovat za své území. Japonský filmařský extremista, režisér , se vrací ke svým bizarním kořenům v této akční hororové komedii, ve které nechybí upíři, gangsteři, zemětřesení, sopky, monstra, bojová umění a dokonce ani pletařský kroužek jakuzy.

Virtuozita (Virtuosity) 2014

Virtuozita hledá hudební duše těch nejnadanějších mladých klavíristů, kteří se snaží vybudovat si jméno na Van Cliburnově Mezinárodní klavírní soutěži 2013. Film zachycuje odvahu dvacetiletého hudebníka ve chvíli, kdy má jít sám na scénu před dva tisíce lidí, a statisíce dalších, kteří ho sledují on-line, a zahrát jedinečnou úpravu jedné z nejtěžších skladeb pro klavír, které kdy vznikly. Tento dokument se odlišuje od všech ostatních již od prvního záběru. Jeho vznešený projev šíleného odhodlání, pulzující srdce a nervózní hudebníci postupně završují toto fascinující soutěžní drama. Napětí a překvapení jsou podávány přesně v těch správných dávkách a v ten správný čas. Svou vnímavostí a hravostí zosobňuje filmaře, kterému bychom měli vzdát poctu.

Doktoři zvaní Smrt (Mengeles Erben – Menschenexperimente im kalten Krieg) 2010

20. století obohatilo dějiny lidstva množstvím nesmírných hrůz a utrpení, ale existují velmi šokující historické kapitoly, o kterých jako bychom dodnes nechtěli nic vědět. Podrobnosti o osmdesáti letech lékařských vědeckých experimentů prováděných na lidech svědčí o nepředstavitelném stupni krutosti. V roce 1930 zamořily japonské jednotky celé vesnice morem, doktor Mengele v německém koncentračním táboře experimentoval s dvojčaty a vězni rozličného etnického původu, aby na nich studoval účinky léků a extrémních přírodních faktorů. Američané a Korejci dělali pokusy s vymýváním a umělým programováním lidských mozků, zatímco hlavním centrem experimentů s drogami v někdejším sovětském bloku bylo Československo. A to jsme se ještě nezmínili o nukleárních pokusech…

Jason X (Jason X) 2001

Ďaleká budúcnosť. Pri prenose zmrznutých ľadových objektov zo spustošenej Zeme sa z jedného z ľadovcov vynorí Jason Vorhees a posádka lode má po chlebe. Desiaty diel hororovej série Piatok trinásteho.

Tom a Jerry: Návrat do Země Oz (Tom & Jerry: Back to Oz) 2016

Zlá Západní čarodějnice ze země Oz byla poražena, a tak jsou Tom, Jerry a Dorotka zpátky v Kansasu! Ale ne na dlouho, protože z hlubin kouzelné říše povstal zbrusu nový ničema: skřetí král! Zajal Dobrou čarodějnici a se svou armádou pustoší zemi Oz. K převzetí moci nad Smaragdovým městem potřebuje jedinou věc: Dorotčiny červené střevíčky! Naše oblíbená dvojice kocour a myš musí spojit své síly, protože je čeká Návrat do země Oz a záchrana milované říše. Rozleťte se za pomoci čaroděje na kouzelný výlet s kocourem, myšákem, Dorotkou, Totem, Strašákem, Plecháčem a Zbabělým lvem. Smích bude střídat dobrodružství, až se na cestě ze žlutých cihel setkají se zbrusu novými nástrahami a zlomyslnými tvory, protože už nejsme v Kansasu!

Hercule Poirot: Viděla jsem vraždu (Hercule Poirot: Viděla jsem vraždu) 2010

Ariadne Oliverová se vypravila navštívit svou známou, aby jí pomohla s organizací dětského večírku. Během příprav je zasypána dotazy dětí ohledně svých knih. Dívka jménem Joyce začne tvrdit, že ona sama nedávno viděla vraždu, ale nikomu o tom neřekla, protože si až později uvědomila, že šlo o vraždu. Nikdo nebere Joyce vážně, ale zanedlouho je děvče nalezeno utopené v nádobě s vodou. Ariadne Oliverová se neztotožňuje se všeobecným názorem, že šlo o čin neznámého šílence, a žádá o pomoc Hercula Poirota.

Horalové (The Mountain Men) 1980

Dvojice lovců kožešin bojuje s indiány, popíjí kořalku a loví squaw a během toho pátrají po slavném údolí, kde je tolik bobrů, že vám sami skáčou do pastí – to vše ve skvěle natočeném westernu.Rozsáhlé vyprávění je věnované prvním skutečným americkým hrdinům, kteří lovili a přežívali ve Skalistých horách ve třicátých letech devatenáctého století. Charlton Heston se představuje jako odhodlaný horal a lovec Bill Tyler. V těch dobách se poptávka po bobřích kožešinách již dosti snižovala a život, který si Tyler a jeho parťák Frapp (Brian Keith) vyvolili, se chýlí ke konci. Ale oni se odmítají vzdát. U konce je též svobodný život indiánů a jejich přirozený styl života. Náčelník Těžký Orel bojuje o přežití svého kmene ohrožovaného bílými lovci a neštovicemi, kterými tito nakazili jeho lid. Nakonec musí náčelník svést těžký souboj s Tylerem. Film zachycuje úžasnou horskou divočinu.

Vzestup černého vlka (Vzestup černého vlka) 2010

V Yellowstonském národním parku rozšiřuje vlk svým nezvyklým přístupem k životu obecně přijímanou definici normálního chování tohoto druhu.

Québec, trochu jiná Amerika (Québec, trochu jiná Amerika) 2000

Poutavá historie i současnost osobité kanadské provincie.Osmimiliónový Québec tvoří frankofonní enklávu na anglosaském kontinentu. S francouzštinou jako oficiálním jazykem a osobitou kulturou představuje v pravém slova smyslu národ v Kanadě. Kolonii založil po dlouhé a strastiplné cestě na příkaz francouzského krále Jindřicha IV. Samuel de Champlain. Geograf, kartograf, diplomat a cestovatel je dodnes nazýván „Otcem Nové Francie.Tvůrci dokumentu zachycují nejen krásnou krajinu kanadského Québecu, ale snaží se postihnout i výjimečnost tohoto obrovského území.