Měsíční archivy: Březen 2019

Isn’t It Romantic (Isn’t It Romantic) 2019

Natalie je newyorská architektka, která se velice snaží, aby si jí v práci všimli. Je však větší pravděpodobnost, že ji její kolegové požádají, aby jim donesla kafe nebo koblihu. O tom, že by mohla navrhnout nový městský mrakodrap, si může nechat jen zdát. A co je nejhorší, Natalie je celoživotní cynik, zejména pokud jde o lásku. Když se ji však v metru pokusí zloděj okrást o kabelku, udeří se do hlavy a zůstane v bezvědomí. Po probuzení zjišťuje, že její život se náhle proměnil v její nejhorší noční můru – romantickou komedii. A právě Natalie je její hlavní hvězda.

Dívka (Girl) 2018

Lara je trans žena, která se narodila s tělem a jménem chlapce. Podstupuje hormonální a chirurgické procedury, které z ní udělají ženu. Zároveň se zapisuje na prestižní baletní školu, kde si chce splnit sen a stát se tanečnicí. Jeden z nejsilnějších motivů Dívky, od kterého režisér Lukas Dhont od začátku do konce neuhýbá, je ten, že všichni z Lařina okolí, ať už doma či ve škole, plně podporují její touhy a snahy. Její rodina se přestěhovala do jiného města, aby Lara mohla chodit na baletní školu, její učitelé k ní přistupují úplně stejně jako ke všem ostatním studentům a studentkám, její otec pečlivě sleduje léčbu a doprovází ji na schůzky s lékaři a pokládá konstruktivní otázky. Síla filmu z velké části vychází z drsné pravdy: všechna tato podpora Laře proměnu nijak neusnadňuje. Jen zabraňuje tomu, aby byla horší, než je.

Durante la tormenta (Durante la tormenta) 2018

Na špatné straně (Dragged Across Concrete) 2018

Dva až příliš horliví policisté jsou za překročení rámce svých povinností suspendováni ze služby. To jim ovšem nebrání, aby ve svém boji s podsvětím pokračovali na vlastní pěst a učinili spravedlnosti zadost. Krimi thriller s notnou dávkou násilí překračuje hranice žánru a poukazuje na problematiku přehnané politické korektnosti, která je v současném světě dovedena až ad absurdum.

Back Roads (Back Roads) 2018

Devatenáctiletý Harley Altmeyer se musí postarat o své tři sestry poté, co jeho matka skončí ve vězení za zabití svého násilnického manžela. Rodina žije poblíž uhelného města Laurel Falls v lesích západní Pensylvánie. Harley toužící po své matce se náhle ocitá ve víru velice nepříjemných skutečností, stává se totiž hlavním podezřelým v případu záhadné vraždy, která se odehrála v nedalekém okolí.

London Fields (London Fields) 2018

Film o pocitu, který vyústí v sérii mylných varování. Ta se ale zásadně neshodují s výslednou realitou. Když je Nicola Six (Amber Heard) donucena navštívit jeden londýnský bar, potká v něm dva muže, z nichž jeden může být i její vrah.

Vládci chaosu (Lords of Chaos) 2018

Kapela Queen nebyla jediná, která se v roce 2018 dočkala stylové, oslavné filmové biografie. Snímek Vládci chaosu by se dal označit za  pro temné metly. Portrét norských metalových projektů Mayhem a Burzum je podaný jako okázale destruktivní souboj dvou hodně radikálních osobností o to, kdo se stane nejdrsnějším metlošem v galaxii. Zároveň je to příběh o tom, že když si postavíte image na tom, že jste totální extrémista, může se vám stát, že budete přitahovat opravdové, regulérní magory. Mayhem a Burzum jsou známí jednak jako průkopníci žánru black metal, ale také coby asi nejšílenější hudební skupina všech dob. Jejich vokalista s přezdívkou Dead natolik miloval smrt, že to nemohlo skončit jinak než jejich patřičně krvavým objetím. Krátce po něm do kapely přibyl Varg Vikernes, který paralelně rozjížděl sólový projekt Burzum. Jenže zatímco frontman Mayhem Øystein Aarseth o temnotě a chaosu hlavně mluvil, Vikernes přešel od jalových slov k brutálním činům, které otřásly celým Norskem. Právě o vztahu Vikernese a Aarsetha film Vládci chaosu pojednává především. Švédský režisér sám začínal jako bubeník black metalové kapely Bathory, ale proslul především coby tvůrce videoklipů pro množství skupin od Roxette po Prodigy. Vládce chaosu pojal jako temný hororový příběh, který své hrdiny patřičně démonizuje, ale zároveň se na jejich okázalé pozérství dokáže dívat se shazujícím nadhledem.

Aterrados (Terrified) 2017

Lidé, kteří zmizí bez zanechání stop, brutální nevysvětlitelné vraždy, mrtví, kteří se vracejí z hrobů, hlasy, které vychází z vodovodu, předměty, které se pohybují a nemají žádné vysvětlení, tak tyhle nevysvětlitelné události se odehrávají v Gran Buenos Aires, kde tři sousední domy jsou spojené se samotným peklem. Tři paranormální specialisté Allbreck, Jano a Rosentocka, spolu s detektivem Maza, se pokusí společně odhalit tajemství těchto domů.

Ip Man: Cheung Tin Chi (Master Z: Ip Man Legacy) 2018

Čcheung Tin Čch po prohře s Ip Manem odchází se svým synem Fungem, opouští svět bojových umění a otevře si obchod s potravinami. Při jedné rozvážce narazí na Kita , který provozuje opiové doupě, a dvě kamarádky Julii a Nanu , které před Kitem utíkají. Tin Čch jim pomůže a porazí celý Kitův gang. Kit si to ovšem nenechá líbit a rozhodne se pomstít.

Pašerák (The Mule) 2018

poznáváme v roli Earla Stonea, muže, který je ve svých osmdesáti letech zlomený, opuštěný a navíc čelí propadnutí majetku své firmy kvůli neplacení hypotéky. V této situaci je mu nabídnuta příležitost k výdělku – místo řidiče. Brnkačka. Jenže Earl neví, že se právě upsal jako kurýr drogovému Mexickému kartelu. Počíná si dobře — popravdě tak dobře, že zboží, které přepravuje, roste exponenciálně na objemu až vše dospěje do okamžiku, kdy Earl dostává celý kšeft na starosti. Earlovy potíže s nedostatkem peněz jsou tytam, jeho minulost je mu však neúprosně v patách a kartel není jediný, kdo na Earla dohlíží. Tajemný pašerák také poblikává na radaru snaživého agenta DEA Colina Batese . Dávné hříchy na Earla doléhají a není jisté, podaří-li se mu všechny urovnat dříve než bude dostihnut strážci zákona nebo vymahači Kartelu.