Měsíční archivy: Červen 2014

Cesta k ráji (Paradise Alley) 1978

New York – 1946. Cosmo Carboni vyrostl ve vykričené čtvrti. Je jen drobným gaunerem s velkou hubou. Jeho protiklady jsou jeho bratři – Viktor, který bez reptaní roky vláči těžké ledové kvádry tam, kde si nemůžou dovolit elektrickou chladničku a Lenny, který pracuje jako patolog. Jednou večer se nechá Viktor přimět Cosmou na to, aby nastoupil za 100 dolarů proti bitkářovi Big Glorimu. Viktor zápas vyhrává. Ted je už Cosmo přesvědčený o tom, že jeho silnější brat má budoucnost. Naléhá na něho, aby to zkusil v ringu. Viktor souhlasí. Všechny vybojované peníze vrazí do vražedné hry podobné wrestlingu s Frankiem, známým jako hráčské monstrum. Viktor obecenstvu předvede zábavnou show, na které ukáže svoje kvality.

Kočičí zlato (Rhinestone) 1984

Dolly Parton, je country zpěvačkou v jednom americkém klubu, patřící člověku, který si Dolly chce nechat v klubu (díky podepsané smlouvě) co nejdéle. Nechce o ni přijít, protože je velice atraktivní a díky ní má klub velký úspěch. Jenže Dolly to v klubu nebaví. Neustálé narážky na strávení noci s majitelem, už ji obtěžují. Vyhrocení hádky končí sázkou, že naučí kohokoliv zpívat country. A do této sázky se dostává otrhaný Ital bydlící se svou rodinou nad pohřebním ústavem – newyorský taxikář (Sylvester Stallone) – kterému zpívání jde asi jako když se o to pokouší nemocný kohout. Cvičení a učení zpívání, pohybů a chování country zpěváka se přesune do domácího prostředí Dolly Parton, kde se Sylvester Stallone pokusí naučit se zpívat.

The Mark (The Mark) 2012

Bývalý vojak Chad Turner (Craig Sheffer) má ako prvý a zatiaľ aj ako jediný človek na svete implantovaný biometrický počítačový čip zvaný Znamenie beštie. Zariadenie predstavuje míľnik v dejinách vedy a s jeho pomocou je vraj možné zmeniť svet. Turnerovou úlohou je dopraviť náklad na stretnutie krajín G20 v Berlíne, preto sa momentálne nachádza na palube dopravného lietadla mieriaceho z Bangkoku do Berlína. Nejde však o žiadnu prechádzku ružovou záhradou, keďže spolu s ním cestujú aj pasažieri, ktorí mu chcú jeho novú hračku odobrať, a to za akúkoľvek cenu. Velí im nemilosrdný žoldnier Joseph Pike (Gary Daniels), ktorého chvíľa nadišla práve teraz – vo výške 30 000 stôp.

Americký Shaolin (American Shaolin) 1991

Prostý dej, ako vo všetkých akčných filmou tohto „BOOM“ Kung-fu obdobia. Mladý americký karatista je v oficiálnom súboji v ringu, porazený neférovým spôsobom. Na radu svojho trénera sa vyberie do Číny, kolísky Kung-fu, vyskúšať či ho prijmú, ako cudzinca za učňa v Shaolinskom chráme. I keď sa to cudzincovi doposiaľ nepodarilo, z dôvodu ťažkých skúšok je vo svojom presvedčení neoblomný. Preto musí podstúpiť všetky skúšky.

A Fighting Man (A Fighting Man) 2014

Yves Saint Laurent (Yves Saint Laurent) 2014

Originální, provokativní, výstřední, inspirativní. Plachý, samotářský, nevyrovnaný, uzavřený. To byl jeden z nejtalentovanějších návrhářů světa módy. To byl Yves Saint Laurent. Toto je jeho příběh… Yves Saint Laurent odchází jako sedmnáctiletý do Paříže a stává se spolupracovníkem Christi-ana Diora. Je považován za jednoho z nejlep-ších módních návrhářů své doby. V listopadu 1957 je ve věku pouhých 21 let požádán, aby dohlížel nad módním domem nedávno zesnulého Christiana Diora. Laurent se stává novým uměleckým ředitelem. Vzápětí představuje svou první módní kolekci haute couture, která se stává okamžitým hitem. Během módní přehlídky se seznamuje s Pierrem Bergém, svou budoucí láskou a životním i obchodním partnerem. O tři roky později spolu vytvářejí značku Yves Saint Laurent. Laurent trpí depresemi, opájí se alkoholem a drogami. Navzdory svým vnitřním démonům a pochybnostem, se mu však daří obrátit ospalý svět módy vzhůru nohama. Jeho jméno se stává symbolem kreativity a luxusu. Jeho návrhy mění a vytvářejí nové trendy v módě…

Zátah 2 (The Raid 2) 2014

Filmové pokračovania zvyknú parazitovať na svojom predchodcovi a ponúkajú iba opakovanie už raz videného. Prepadovka 2 patrí ale do druhej, vzácnejšej, skupiny – fiktívny svet svojho predchodcu rozvíja novým smerom a ponúka plnohodnotný zážitok aj divákom, ktorí prvý diel nevideli. Hlavný hrdina Rama sa ako policajt v utajení infiltruje do zločineckého podsvetia Jakarty. V snahe odhaliť korupciu v policajných radoch sa však dostáva do víru neľútostného boja o nadvládu nad celým mestom. Režisér, scenárista, strihač a čiastočne aj choreograf Gareth Evans rozširuje jednoduchý videoherný pôdorys prvého dielu a ponúka komplexnú kriminálno-gangsterskú fresku. Prepadovka 2 nie je iba prázdna „mlátička“, ale mafiánsky epos s paletou plnokrvných postáv a ich uveriteľných motivácií. Samozrejme, s priehrštím akčných sekvencií, ktoré predstavujú absolútny vrchol práce choreografov a kaskadérov v celosvetovom meradle. Vďaka zvukovej zložke a strihu ide o adrenalínovú jazdu, ktorá v súčasnosti nemá konkurenciu

Attila Marcel (Attila Marcel) 2013

Třicátník Paul žije v pařížském bytě se svými dvěma tetami, postaršími aristokratkami, které ho vychovávají od jeho dvou let, a které sní o tom, že se z něj stane klavírní virtuos. Jeho život sestává z nudné rutiny a odehrává se mezi klavírním křídlem v obývacím pokoji a hodinami tance, které organizují jeho tety a kde dělá tanečníkům hudební doprovod. Paul stárne odříznutý od okolního světa, aniž by vůbec kdy pořádně žil… Až do dne, kdy potká Madame Proustovou, sousedku ze 4. poschodí. Tato výstřední dáma zná recept na bylinkový čaj, který dokáže s pomocí hudby vyvolat ty nejzapadlejší vzpomínky. Spolu s ní Paul objeví svou minulost a najde klíč k tomu, jak konečně žít svůj život…

Bůh miluje Ugandu (God Loves Uganda) 2013

Dokument zkoumá působení amerických evangelikálních hnutí v Ugandě a jejich vliv na současnou africkou kulturu a hodnoty. Ve snaze přetvořit chudou a zranitelnou africkou společnost k obrazu svému využívají novodobí misionáři bigotní výklady biblických zákonů. Zaslepeným bojem proti „sexuální nemorálnosti“ a jinakosti tak přispívají k systémovému pronásledovaní gayů a leseb. Film odhaluje i šokující spojitost mezi prosazováním homofobní legislativy a lobbingem amerických evangelikánů v ugandském parlamentu. Podle diskriminačního zákona, který v prosinci 2013 schválila sněmovna, by v Ugandě gayům a lesbám mohlo hrozit doživotní vězení, a někdy i trest smrti.

Molly Maxwell (Molly Maxwell) 2013

Molly Maxwell (Lola Tash) je šesnásťročná študentka experimentálnej školy vo Phoenixe, kde sa každý študent snaží vyjadriť svoju osobnosť takým spôsobom, aby predčil toho druhého. Molly je to však všetko ukradnuté a skôr si želá žiť nenápadne a vôbec sa nevyjadrovať, čo mrzí riaditeľa školy Raymonda (Richard Clarkin), pretože si myslí, že Molly je neskutočne nadané a inteligentné dievča. A tak sa na popud zvonku Molly prinúti objaviť kúzlo fotografie a za svojho poradcu si zvolí mladého a sympatického učiteľa angličtiny, bývalého muzikanta Bena Cartera (Charlie Carrick). Avšak čoskoro sa zo zväzku žiačka – učiteľ stáva intímna záležitosť a obidvaja tak riskujú, že môžu stratiť to, čo majú najradšej.