Měsíční archivy: Leden 2022

Kluk od velryb (The Whale Hunter) 2020

Leška žije v odlehlé vesnici v Beringově průlivu mezi Čukotkou a Aljaškou. Stejně jako většina místních mužů pracuje jako velrybář a vede jednotvárný život na nejzazším východě Ruska. Do vesnice právě dorazil internet a převážně mužská část populace se po večerech schází, aby sledovala tančící camgirls“ na erotických webových stránkách. Pro většinu mužů je to jen zábava, ale Leška to bere vážně. Na internetu se seznámí s krásnou mladou Američankou a zamiluje se do ní. Jednoho dne se ji rozhodne vypátrat v reálném světě. Jeho posedlost vede k hádce s nejbližším přítelem a k riskantní cestě přes rozbouřené vody Beringova moře směrem k Aljašce, kde hledá svou novou lásku. Rozdíl mezi lidskými představami a realitou je ale větší než vzdálenost mezi Čukotkou a Detroitem…

Utajení bohové (Undergods) 2020

Maminky nám vždycky říkaly, ať nemluvíme s cizími lidmi. A co teprve pozvat si cizince k sobě domů? Nedělejte to, protože to může špatně skončit. Režisér se dosud věnoval především tvorbě hudebních videoklipů stojí například za klipy pro kapelu Years & Years nebo zpěvačku . Jeho celovečerní prvotina Undergods je potemnělou mozaikou několika lidských osudů, která diváka provádí různými kouty dystopické Evropy. Snímek působí jako zmatený, až nepříjemně realistický sen, ze kterého se nemůžete probudit. Jeho tíživě blízká a v mnoha ohledech autentická atmosféra vás pohltí.

Mientras el Lobo No Está (While the Wolf’s Away) 2017

Domácí zápas (Home Games) 2018

Alina má potenciál stát se jednou z nejslibnějších ukrajinských hráček fotbalu. Doma má ale otce, který je alkoholik, a tak se musí starat o své dva mladší sourozence. Místo aby nastartovala svoji fotbalovou kariéru, rozhodla se udržet rodinu pohromadě. Hrozba odebrání dětí z péče se ale neudržitelně blíží a Alina se od svých snů vzdaluje čím dál víc.

Virago (Virago) 2019

Muž spadne ze střechy. Další se utopí. Jiný uhoří. Kamkoli se podíváte, muži padají jako mouchy. Budiž jim země lehká, povzdechnou ženy a zádumčivě se pokřižují. Takový je život a smrt mužů ve Viragu – vesnici, kde po staletí žádný z nich nežil dostatečně dlouho na to, aby se dočkal svých čtyřicátých narozenin. Až do dneška. Tento film, inspirovaný skutečnými událostmi, se odehrává na estonském venkově, kde se drsná realita prolíná s mystikou, a vypráví příběh žen obdařených hrdinskými i nepřátelskými vlastnostmi.

1. listopad (November 1st) 2019

Matka, která cestuje na popravu vraha svého syna, je zmítána mezi touhou po pomstě a nadějí na sblížení s odcizenou dcerou.

Dvě těla na pláži (Kaksi ruumista rannalla) 2019

Žena se probudí na pláži zabalená v igelitu, polonahá a na vysokých podpatcích. Už zase, povzdechne si a rozhodne se zjistit, kdo za tím stojí. Přemluví starší ženu, která byla odsunuta na okraj společnosti, aby ji na její cestě za pomstou doprovázela. Během putování napříč klasickou filmovou krajinou musí obě ženy čelit vlastním choutkám, mezigeneračním konfliktům i křehkým ideologiím.

Černý klobouk (Black Hat) 2019

Na první pohled se zdá, že je Šmuel zbožný chasidský Žid, který vede docela prostý život. Ve dne se svědomitě modlí v místní synagoze a provozuje vytíženou čistírnu. Když ale jeho žena a dcery odjedou na pár dní z města, Šmuel se vymaní z každodenní rutiny a pod rouškou noci se vrhne vstříc mnohem spletitějšímu světu. Poté, co cestou ztratí svůj černý klobouk, se jeho dva životy navzájem protnou zcela neočekávaným způsobem.

Kumštýři: Ostruhy nekonečna (Kumštýři: Ostruhy nekonečna) 2021

Šenkýřka „U divoké krásy“ (Šenkýřka „U divoké krásy“) 1932

Továrníkova dcera se po nehodě na horském výletě převlékne do vypůjčených šatů a je považována za majitelku hostince… Velmi nepovedený film. Jediná větší role Zdeny Kavkové, hvězdy němých filmů a manželky režiséra Svatopluka Innemanna, ve zvukové éře. Za okupace patřila herečka do malé skupiny filmařů, kteří aktivně spolupracovali s okupanty.