Měsíční archivy: Srpen 2016

Hlídací pes (Perro Guardián) 2014

Lima roku 2001. Z bývalého člena armády, která se v osmdesátých letech minulého století účastnila bojů proti partyzánům Světlé stezky, je nyní nájemný zabiják. Jeden z úkolů ho zavádí do křesťanského kostela, kde záhy vymění svého šéfa.V roce 1995 schválila peruánská vláda zákon o amnestii a osvobodila ty, kteří byli obviněni ze zločinů spáchaných během patnáctileté protipovstalecké války v jejich zemi – včetně členů brutálních polovojenských komand. Pochmurně atmosférický snímek Hlídací pes zachycuje násilnické období Miguela, někdejšího nelítostného vládního zabijáka, z něhož se stal bezcitný nájemný vrah. Bezvýrazný muž se sklony k záchvatům vzteku chladnokrevně likviduje své oběti na objednávku šéfa, jenž si říká Generál. I když se zdá, že má Miguel někde rodinu, teď žije sám v temném, chátrajícím bytě – dokud jej jeho neurčitá touha po spáse nezavede do kostela charismatických křesťanů. Záhadná dívka a pastor z kongregace se ho snaží přimět, aby usiloval o odpuštění skrze Pána. Jakmile začne Miguel přesouvat svou loajalitu k Bohu, vypadá to, že se blíží den zúčtování.

About a Girl (About a Girl) 2014

Téměř šestnáctiletou Charleen přitahují jen temné a ponuré věci. Je na praxi v pohřebním ústavu a miluje Kurta Cobaina. Po zpackaném pokusu o sebevraždu se ocitá v nemocnici. Teprve tam zjistí díky své šílené rodině, příšernému terapeutovi, sociální pracovnici striktně se držící svých příruček, zaskočené nejlepší kamarádce a třídě plné blbců, co je opravdové peklo. Naštěstí je tu Linus, kterého potkává u terapeuta. Je to zajímavý a zábavný podivín, kterému Charleen není ukradená. Po jejich prvním polibku a nejistých objetích Charleen přichází na to, že opakem smrti je láska. A tak se rozhodne dát životu druhou šanci.

Zátopek (Zátopek) 2016

Cílevědomost, vůle a talent. Výprava za úspěchem československé běžecké legendy v dokumentárním filmu Davida Ondříčka.V zahraničí ho přezdívali „česká lokomotiva. Držitel osmnácti světových rekordů se nejvíce proslavil na olympijských hrách v Helsinkách, kde dokázal zvítězit v běhu na 5 km, 10 km i v maratonu. Žádný vytrvalec dosud jeho úspěch nezopakoval a odborníci na atletiku pochybují, že se někdy někdo takový objeví. Grandiózní úspěch Emila Zátopka ožívá v dokumentu ve vzpomínkách jeho blízkých, soupeřů i kamarádů.

Já, legenda alternativní konec (I Am Legend alternate ending) 2007

Robert Neville je sice špičkový vědec, ale ani on nedokázal zabránit šíření nebezpečného viru, který byl vyvinut lidmi a nedá se léčit. Neville je z neznámého důvodu vůči viru imunní a jako jediný příslušník lidského rodu žije v troskách New York City. Možná je dokonce posledním žijícím člověkem na planetě. Už tři roky, den co den, vysílá do éteru svou zprávu a hledá další přeživší. Neville však není úplně sám. Ze stínů jej pozorují zmutované oběti celosvětové pandemie, kteří sledují každý jeho krok a čekají, až udělá osudovou chybu. Nevillea, který je dost možná jedinou nadějí celého světa, drží při životě jediná myšlenka: zvrátit dopad viru tím, že ze své krve vyrobí lék. Stojí však sám proti zbytku světa a čas hraje proti němu…

Snoubenec z Tokia (Tokyo Fiancée) 2014

Mladá Belgičanka Amélie si chce splnit sen a stěhuje se do Tokia. Aby si vydělala na živobytí, rozhodne se dávat soukromé lekce francouzštiny. Jejím prvním a jediným studentem je Rinri, japonský mladík, se kterým brzy naváže intimní vztah.Amélie je zanícená japanofilka. Narodila se v Japonsku, jako malá holčička se ale musela přestěhovat s rodiči do Belgie a od té doby se touží vrátit zpět. Teď, když je plnoletá, dostane konečně příležitost. Stěhuje se do Tokia, kde si pronajme malý byt na periferii města a začne objevovat japonskou kulturu. Záhy nachází spřízněnou duši v Rinrim, který se přihlásí na její soukromé lekce francouzštiny. Je to galantní a zádumčivý japonský mladík, který je posedlý vším, co je francouzské – Amélii, navzdory jejímu belgickému původu, nevyjímaje. Amélie a Rinri, kteří se potýkají se všemi trapnostmi i krásami první lásky, radostně poznávají Tokio i jeden druhého.

Rozpad (Still) 2014

Drsný, atmosférický thriller, který se odehrává v Londýně, pojednává o krutém pádu jednoho muže a otce. Tom Carver je člověk, který slepě klopýtá k zásadním křižovatkám svého života, zcela vykolejený ztrátou dospívajícího syna, který před rokem přišel o život při autonehodě. Po zdánlivě neškodné rozepři s dítětem ze sousedství se dostane do sváru se skupinou výrostků. S tím, jak se Carverův život začne rozpadat, se tento spor stává čím dál znepokojivějším a děsivějším, až se nakonec bolestným a zdrcujícím způsobem vyhrotí.

Soud (The Judgment) 2014

Drama Soud vypráví příběh řidiče kamionu s mlékem Mitka a jeho syna Vaska, kteří žijí v chudé oblasti v blízkosti hranice mezi Bulharskem, Tureckem a Řeckem. Mitko ztratil milovanou ženu, důvěru svého osmnáctiletého syna i práci, která mu umožňovala splácet hypotéku. Nyní mu banka hrozí tím, že se budou muset z domu vystěhovat. Zoufalý Mitko přistoupí na návrh Kapitána – svého bývalého vojenského velitele – aby pašoval nelegální přistěhovalce přes hranice, které kdysi musel bránit. Trasa vede přes místo zvané Soud, které leží vysoko v horách a je plné temných vzpomínek nejen na události staré tisíce let, ale i na Mitkovu vlastní minulost. Odhalení jeho děsivého tajemství donutí Mitka čelit ponuré minulosti, aby znovu dosáhl vnitřního klidu i synova odpuštění.

Gridlocked (Gridlocked) 2015

Equals (Equals) 2015

Equals vypráví příběh Silase (Nicholas Hoult), který žije v budoucí společnosti zvané Kolektiv. Obyvatelé tohoto moderního světa jsou novým druhem lidí, kterému se říká Vyrovnaní (Equals). Vyrovnaní jsou mírumilovní, klidní, spravedliví a zdvořilí a život v Kolektivu je dokonalý není v něm žádná chamtivost, chudoba, násilí a žádné emoce. Ale nové onemocnění všechny ohrožuje. SOS – switched-on-syndrome (přepínací syndrom) ve svých obětech aktivuje všechno, čemu si Vyrovnaní mysleli, že unikli: depresi, citlivost, strach, lásku, a jakmile je nějaká osoba nakažená SOS, je poslána do Skrýše a už ji nikdo nikdy nevidí. Když Silas onemocní, stává se psancem, ale všimne si při tom jedné osoby, která vypadá, že rozumí, čím si prochází. Nia (Kristen Stewart) má city, ale zdá se, že je schopná je skrývat. Když ji odhalí, oba najdou spojení, které nad nimi rychle převezme kontrolu. Poprvé ve svém životě cítí lásku a intimitu, ale jediným způsobem, jak mohou přežít, je útěk.

Daeho (The Tiger: An Old Hunter’s Tale) 2015