Měsíční archivy: Říjen 2017

Střílej bez varování (Shoot on Sight) 2007

Hlavní hrdina snímku, londýnský muslimský policista, se musí potýkat jak s obviňováním ze zrady svých souvěrců, tak s rasovými a náboženskými předsudky kolegů z policejního sboru. V oddělení mu nedůvěřují, protože je muslim, ale nedůvěřují mu ani v mešitě, protože je policista.

Rytíři (Knightriders) 1981

Soubor artistů cestuje od města k městu na motorkách pod vedením Billyho, jehož ideály však začínají narážet na tvrdou realitu. Je dost dobře možné, že akční snímek Rytíři je jediný motorkářský film, v němž kdy hlavní postavy hrály v brnění. Tahle parta totiž zjistila, jak snadno přijít alespoň k nějakým penězům. Oblečeni jako rytíři kulatého stolu se na středověkých trzích snaží prodávat ruční výrobky a vydělat si tak pár dolarů, ale jejich největší atrakcí jsou rytířské souboje na motorkách. Skupina se však pomalu rozpadá. Příčinou jsou nekompromisní policisté, opojení přicházející se slávou i psychické problémy. Vůdce skupiny, idealista a samozvaný král“ Billy (Ed Harris), ztratil po letech smysl pro realitu do té míry, že již téměř není schopen rozlišovat mezi tím, co je show a co skutečnost. Kvůli zhoršujícímu se psychickému zdraví a mizejícímu smyslu pro realitu už Billy není schopen skupinu vést jeho šampión“ Alan (Gary Lahti) se tak pokouší spolu se svou přítelkyní začít nový život a jeho rival Morgan (Tom Savini) odchází od skupiny za slávou do Hollywoodu. Motorkáři pochybují o smyslu své existence a Billymu hrozí, že jej jeho hledání spásy a opětovného spojení se ztracenými členy skupiny může zavést až ke zkáze a sebezničení. Všimněte si mimochodem záběru s usmívajícím se spisovatelem Stephenem Kingem (který se ovšem v titulcích na konci neobjeví).

Láska časem prokletá (Age of Kali) 2007

Představa o tom, co je správné a špatné, vyvrací etika narcistické smyslnosti. Jedná se o pohled do spodiny společnosti složené ze ztracených individuí na jejich existenciální cestě při které hledají nepostižitelné odpovědi prostoupené drogami a sexuálně nabitými cestami, jsou mimo kontrolu a na cestě nikam…

Láska na vlastní nebezpečí (Buschpiloten küsst man nicht) 2011

Doktorka Maria Berkelová přilétá do africké vesnice Somabula, aby zde poskytovala lékařskou péči pod vedením doktora Johannese Schäfera. Při dramatickém letu se seznámí s drsným pilotem Paulem Freytagem, jehož jednání se jí vůbec nelíbí. Ve vesnici dochází k mnoha úmrtím od doby, co je voda přiváděna z hor. Domorodci to považují za kletbu. Přijde na to, že dělníci z vesnice kdesi těží zlato. Daniel Berger, autor vodního projektu, tvrdí, že se voda musí kontaminovat až ve vesnici. Když Maria odebírá vodu z nádrže, kdosi na ni střílí. Doktorka pošle Paula se vzorkem vody do laboratoře ve městě. Maria se snaží pochopit mentalitu domorodců a na popud své zdravotní sestry Mbuyi se vydá za místní šamankou N’Nangou. Ta také tvrdí, že se předkové zlobí. Maria získává přízeň žen a otevře ve vesnici obchod, který prodává zboží laciněji než těžařská společnost. Prodavačka je zbita a obchod zničen. Paula někdo udá kvůli skupování zlata. Schäfer, který odletěl do Johannesburgu, ho dostane ven, ale žádá od něj, aby odvezl Mariu z vesnice.Letadlo však zničí výbuch. Když se Maria s Paulem konečně dostanou do laboratoře pro test, najdou tamního šéfa zastřeleného. Než je začnou pronásledovat neznámí muži, podaří se jí rozbor vody vytisknout. Ve vodě je rtuť. Přijedou za Schäferem, ten jim řekne, že byla unesena jeho žena. Paul, který se mezitím sblížil s Mariou, se rozhodne napravit škody v obchodě a nakoupí nové zboží. Chce zůstat ve vesnici a pomáhat Marii. Jdou spolu do hor až ke zdroji vody a znovu je pronásledují domorodí muži. Objeví zlatý důl, jehož majitelem se ukáže být Berger. A zlato se vymývá rtutí. Objeví také starou jeskyni, která je hrobkou domorodých předků. Šamanka měla pravdu, odstřelování ve vedlejším dole narušilo klid předků. Berger proti nim poštve muže z vesnice. S pomocí mužů se mu podaří zajmout Mariu, Paula i Schäfera a spolu s jeho ženou je odvážejí pryč. Ženy z vesnice, v čele s N’Nangou, jim zahradí cestu a donutí své muže, aby odmítli Bergerovi poslušnost. Berger je zadržen.

Prostředník (Fixeur) 2016

Radu je rumunský stážista ve francouzské mezinárodní zpravodajské společnosti, proslulý svou schopností vyřešit jakýkoli problém, který by mohl stát v cestě dobrému článku. Příležitost konečně prorazit, na kterou tak netrpělivě čeká, přijde ve chvíli, když jsou dvě nezletilé rumunské prostitutky navráceny z Francie zpátky do vlasti. Díky jeho znalostem a konexím se mu podaří navázat s dívkami kontakt a je ochoten udělat cokoli pro to, aby si s nimi zajistil rozhovor. Citlivé otázky spojené s případem a překážky, které jsou mu kladeny do cesty, však Radua donutí pochybovat o etických limitech jeho úsilí dostat se k dívkám za každou cenu.

Sbohem Berthe (Adieu Berthe – L’enterrement de mémé) 2012

Armand Lebrecq kdysi snil o tom, že bude kouzelníkem. Stal se z něho ale lékárník. Svoji ženu má stále rád, ale klidně by ji opustil kvůli energické Alex. Má to udělat nebo ne? Jednoho dne se však Armand dozví, že zemřela jeho babička Berthe. Cítí se trochu provinile, v poslední době se ji totiž moc nevěnoval. O to víc se zapojí do organizování jejího pohřbu. Neobratně, jak jinak.

Hra světel (Rosamunde Pilcher – Lichterspiele) 1996

Mladá dívka se vrací z Paříže domů do Anglie za svým otcem. Netuší, že hned první setkání na rodné půdě se pro ni stane osudovým… Emma dostala zprávu, že měl její otec nehodu. Chtěla se za ním okamžitě rozjet, chyběly jí však peníze na jízdenku. Ze svízelné situace jí pomohl majitel galerie Robert, který jí potřebný obnos půjčil. Dívka se vydala na cestu a v cíli zjistila, že otcovo zranění není příliš vážné. Rozhodla se u něj nějaký čas pobýt, ačkoli mezi nimi neustále vznikaly drobné rozmíšky vyprovokované jejím pocitem, že ji vlastně nikdy neměl rád. Jednoho dne se ve městě objeví Robert, který tam má pobočku své galerie. Emma je vůči němu zpočátku odměřená, časem se ale naučí rozpoznávat jeho dobré vlastnosti. Aby odčinila své předchozí chování, nabídne mu pomoc při navazování kontaktu s místním malířem. Robert by rád získal jeho díla k prodeji, umělec je však podivín, straní se lidí, dokonce se před nimi utekl na malý ostrov

Hitlerův supervlak (Le train d’Hitler – La bête d’acier) 2017

Od svého zrodu byl vlak ideálním nástrojem propagandy. I se rozhodl, že potřebuje zcela speciální vlak, výjimečný a hodný jeho moci. Kolos tažený dvěma lokomotivami a chráněný protiletadlovými plošinami…Ke konci 30. let nařídil vůdce nacistického Německa Adolf Hitler postavit zvláštní supervlak, který by ho kamkoliv bezpečně přepravil a aspoň trochu uklidnil jeho narůstající pocit paranoie. Obrněný konvoj se skládal z patnácti vozů. Byla to pevnost na kolejích, která Hitlerovi sloužila jako jeho mobilní velitelství. Dobře mu posloužila během důvěrných schůzek s Pétainem, Mussolinim i Francem. Ale zároveň se stala terčem britské tajné služby a několika pokusů o atentát. Na supervlaku vybaveném nejmodernějšími telekomunikačními technologiemi a vyzbrojenému baterií protileteckých kanónů pracovali největší nacističtí inženýři. Luxusní interiér si Hitler navrhnul úplně sám. Tvůrci filmu Hitlerův supervlak vyrazili do dnešního Německa, aby zjistili, co z této jedinečné soupravy ještě zbylo a odhalili její poslední neprobádaná tajemství.

Švédsko, kouzlo severu (Suède, la séduction du Nord) 2006

Atraktivní pouť po jedné z největších, ale zároveň nejméně lidnatých zemí v Evropě.Švédsko, ležící na Skandinávském poloostrově, formovala ledová pokrývka, která tu byla ještě před 10 tisíci lety. Když ustupovala, vymodelovala pobřeží a obrousila skály. Nejjižnější část země, lehce zvlněná, je pokračováním bohaté evropské kontinentální nížiny. Směrem na sever tvoří nejprve listnaté a později jehličnaté porosty nejmohutnější evropský lesní masiv.

Dvacet tisíc ulic pod nebem (Twenty Thousand Streets Under the Sky) 2005

Podle trilogie Patricka Hamiltona, film vypráví příběh nedovolené lásky naivního Boba (Bryan Dick) ke krásné a životem smýkané prostitutce Jenny Maple (Zoe Tapper). Má cenu snažit se revoltovat proti společnosti, která každou výchylku okamžitě trestá opovržením horším než smrt? Scénář má na starosti oceňovaný přepisovač literárních děl Kevin Elyot.