Měsíční archivy: Leden 2015

Ples upírů (The Fearless Vampire Killers) 1967

Hlavními hrdiny příběhu jsou Alfréd, student univerzity v Královci a jeho profesor Abronsius, který je vášnivým badatelem v oboru upírů, což není jediný důvod, proč mu přezdívají Cvok. Ti dva společně pátrají po celé Evropě po stopách upírů a jedné zimy je kroky zavedou až do nitra Transylvánie, kde na hradě hraběte von Krolocka zjistí, že konečně našli to, co hledali. Našli dokonce víc, než hledali a než by jejich krkům bylo milé. Všichni obyvatelé hradu jsou totiž upíři a hrabětem nabídnuté pohostinství je ve skutečnosti past. Neohrožení likvidátoři upírů se však nevzdávají a Alfréd se dokonce navzdory obvyklým i neobvyklým nebezpečím snaží osvobodit upíry unesenou krásku Sáru Shagalovou, dceru hostinského, u kterého oba pronásledovatelé upírů bydleli. Je však neustále pronásledován hraběcím synem a jejich honička hradními chodbami se protáhne až téměř do půlnoci, kdy upíři povstávají ze svých hrobů a spěchají se pobavit na slavnostní ples. Také profesor s Alfrédem se plesu tajně účastní, jsou však odhaleni, když se jejich obraz objeví v zrcadle. Přesto, že situace se jeví značně zoufalá, podaří se jim Sáru zachránit a společně uprchnout. Avšak netuší, že upíři mají v záloze ještě jedno nečekané překvapení…

Pašerák (The Mule) 2014

Naivní Ray pašuje v břiše drogy z Thajska do Austrálie. Na hranicích ho chytí, ale on odmítá přiznat, že nějaké drogy má. Proto je odvezen do hotelu, kde policie čeká dokud nepromluví, nebo dokud drogy nevyjdou ven…

Červený stan 2.cast (The Red Tent part 2) 1969

Roku 1928 ztroskotala vzducholoď Italia na ledové kře. Přeživší členy posádky by čekala jistá smrt, kdyby se z velitelské gondoly nepodařilo zachránit vysílačku, kterou si přivolali pomoc. Poté musí mnoho dní čekat na záchranu v červeném stanu, obklopeném ledovou tundrou, než se objeví ledoborec Krasin. V hlavních rolích tohoto nákladného velkofilmu se objevili Peter Firth (velitel výpravy Umberto Nobile), Claudia Cardinale a Sean Connery jako Roald Amundsen.

Vyšší moc (Turist) 2014

Štvorčlenná švédska rodina cestuje do francúzskych Álp, aby si popri lyžovaní oddýchla a nerušene spolu strávila pár vzácnych voľných dní. Dovolenkovú idylu s hrejúcim slnkom a zasneženými veľkolepými horami však naruší mohutná lavína, rútiaca sa počas obeda na otvorenú reštauráciu na terase. Ebba chráni svoje vydesené deti a zúfalo volá na svojho manžela Tomasa, ktorý však v panickom strachu uteká do bezpečia. Lavínová katastrofa sa nakoniec nekoná, no zo vzniknutej snežnej hmly sa postupne vynára zahanbenie, neistota a výsmech. Manželstvo Tomasa a Ebby i pokojný život rodiny visí na vlásku a Tomas vnútorne bojuje s vlastným zlyhaním a všemožne sa snaží obnoviť svoju naštrbenú úlohu otca.

96 hodin: Zúčtování (Taken 3) 2014

Bývalý člen elitních jednotek Bryan Mills (Liam Neeson) se proti své vůli ocitá znovu v akci. Bryanův sen, užívat si poklidného života, se nenávratně rozplývá. Jeho manželka Lenore je nalezena brutálně zavražděna. Z její smrti je podezřelý právě Bryan. Podaří se mu uniknout zatčení a stává se lovnou zvěří všech policejních jednotek v USA. Po jeho stopě se neúnavně vydává detektiv Frank Dotzler (Forest Whitaker). Svou vytrvalostí donutí Bryana opět použít jeho „zvláštní soubor dovedností.“ V nemilosrdném souboji musí Bryan dokázat svou nevinu a vypátrat skutečného vraha. V ohrožení se ocitá to jediné, co mu v životě zbylo – dcera Kim.

H Project (H Project) 2013

Japonský ostrůvek Hashima je dlouhá léta opuštěný. Na toto místo připlouvá pět studentů s cílem natočit si tu vlastní film. Zpočátku je to celkem sranda, natáčení probíhá dobře a nic nesvědčí tomu, že se něco stane. Začínají se však objevovat znepokojující okolnosti a studentům jde záhy o život. Protože jsou na ostrově bez povolení, není jednoduché dovolat se pomoci z okolí.

Skating to New York (Skating to New York) 2013

Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona (The Disappearance of Eleanor Rigby: Her) 2013

Režisér a scenárista Ned Benson natočil najednou dva filmy vyprávějící jeden a ten samý příběh, příběh dvou mladých lidí, Conora a Eleanor. Prožívají opravdovou lásku a štěstí. Společný život a radost z něj ale nečekaně protne osobní tragédie, na kterou nebyli a ani nemohli být připraveni. Jejich do té chvíle pevný vztah se v tom okamžiku hroutí. Conor a Eleanor na stejnou událost reagují pro ně nečekaně odlišným způsobem. Jsou zmatení, cítí se být druhým nepochopení a opuštění. Ztrácí schopnost pochopit jeden druhého. Ve snímku Zmizení Eleanor Rigbyové: Ona, pozorujeme Eleanor, která se snaží překročit trosky zničeného vztahu a svým odchodem z něj najít sama sebe a ztracenou životní rovnováhu. Ve filmu a zároveň tomtéž příběhu, Zmizení Eleanor Rigbyové: On, věnovaném především subjektivnímu pohledu Conora, sledujeme jeho usilovnou snahu spojit se s Eleanor, překonat vzájemné odcizení a společně obnovit jejich dříve tak intenzivní lásku.

Proposition (The Proposition) 2005

Film se odehrává v drsném a neúprosném prostředí australského vnitrozemí na konci 19. století. Proposition je ohromujícím příběhem oddanosti, odplaty a hledání spravedlnosti v zemi bez pravidel. Charlie Burns (Guy Pearce) je odpadlík, žijící se svými dvěma bratry mimo hranice zákona. Artur (Danny Huston) a Mikey (Richard Wilson) jsou hledaní pro znásilnění a vraždu. Když se kapitánu Stanleymu (Ray Winstone) podaří zatknout Charlieho a Mikeyho, udělá Charliemu složitý návrh – skoncovat s brutalitou, jež je obklopuje. Aby Charlie zachránil svého bratra před oprátkou, musí najít a zabít Arthura, svého psychopatického staršího bratra, o němž si Stanley myslí, že je hlavním viníkem násilí. Oba muži čelí nemožnému morálnímu dilematu, které vede k vražednému vyvrcholení.

Crazy Kind of Love (Crazy Kind of Love) 2013