Měsíční archivy: Červen 2016

Zmrtvýchvstalý (Shatterbrain) 1991

Na soukromého detektiva Johna Marche se obrátí Claire Wardová, která má starosti o svého manžela, doktora Charlese Dextera Warda, který se celé dny ukrývá ve své laboratoři. John začne Charlese sledovat a zjišťuje, že do laboratoře je pravidelně dováženo zvířecí maso a krev a navíc nepohodlní sousedé umírají hroznou smrtí. Charlesův prapředek byl čarodějem, zabývající se oživováním mrtvých a on sám se teď pokouší o totéž. Jeho zavřením do blázince však příběh rozhodně nekončí.

Ptačí inteligence bez hranic (Ptačí inteligence bez hranic) 2013

Poznejte neuvěřitelné schopnosti papoušků nestor kea a vran novokaledonských, kteří dokáží používat nástroje k získávání potravy a zjevně tak rozumí základním technologiím…

Máš padáka! (Employee of the Month) 2004

Bankovní úředník Matt Dillon dostal ze dne na den padáka, jeho dívka Christina Applegate se s ním rozešla a navíc mu někdo ukradl auto. Společně se svým bývalým kolegou Stevem Zahnem se rozhodl vzít věci do vlastních rukou a začít jednat. Nejdříve ze všeho si ale pořádně užije svůj poslední pracovní den. Jenže i ten nejlepší plán může někdy selhat…Život každého z nás se může změnit za jediný den, ne-li za jediný okamžik. Vtipná americká komedie plná nečekaných zvratů dokáže nejen pobavit, ale přiměje diváka také k zamyšlení nad otázkou, jaké náhody mohou ovlivnit náš život. Populární herci Matt Dillon a Steve Zahn koření svěží příběh svými hereckými výkony, zatímco atraktivní Christina Applegateová dodává snímku půvab a eleganci. Divácky vděčný film.

Madagaskar: Legendy o lemuřím ostrově (Madagaskar: Legendy o lemuřím ostrově) 2016

Mnoho zvířat Madagaskaru mělo velký vliv na první lidské osadníky, avšak jedna skupina primátů jim dokonce pomohla zformovat jejich kulturu.

Kulka v hlavě (Die Xue Jie Tou) 1990

Ben, Frank a Paul byli přátelé na život a na smrt. Když na konci šedesátých let utíkali před mafií z Hongkongu, aby se vrhli do víru černého obchodu ve válkou zničeném Vietnamu, netušili, že jejich přátelství bude vystaveno té nejtěžší zkoušce. Gangsterské války saigonských klanů, zajetí Vietkongem – to vše rozežralo jejich přátelství jako koncentrovaná kyselina. A tak všechno skončilo jako tisíckrát předtím i potom. Kulkou v hlavě.

Úplné bezvětří (Calme blanc) 1989

John a Rae Ingramovi se během námořní plavby dostávají se svojí jachtou do úplného bezvětří. Po té, co zachrání Hugie Warrinera, člověka, jenž o sobě tvrdí, že je jediným, kdo přežil ztroskotání škuneru Orpheus, však prožívají nejděsivější situace svého života.

Vlčí bouda (Vlci bouda) 1986

Do Vlčí boudy, staré horské chaty se symbolickým názvem, umístila režisérka a spoluautorka scénáře Věra Chytilová děj filmu, který natočila v roce 1986 na námět Daniely Fischerové. Jedenáct mladých, pečlivě vybraných účastníků lyžařského kursu prožívá pod taktovkou vedoucího a dvou instruktorů snad nejdramatičtější chvíle svého života. Skupina dospívajících, v níž je jeden od druhého záměrně vzdalován, je v atmosféře narůstajícího napětí a podezírání dováděna až do situace, v níž se bude muset rozhodnout, zda pro osobní záchranu obětuje jednoho ze svého středu. V tu chvíli bude záležet už jen na nich, jak úspěšný bude experiment, který se začal odvíjet ve chvíli, kdy je rodiče svěřili do péče vedoucích – tří podivných bytostí…

O slavnosti a hostech (A Report on the Party and the Guests) 1966

Film, ve kterém tehdejší prezident Novotný našel urážku svého majestátu, má neobyčejnou formu jakoby autentického záznamu jedné společenské události. Skupina sedmi lidí je pozvaná na oslavu, usřádanou blíže neurčenou významnou osobou. Cestou lesem je přepadne fízlovské komando, kterému velí směšná figurka drze infantilního a zákeřného Rudolfa. Přítomní překvapivě přijímají ponižující pozici a později se servilní zdvořilostí přijímají oznámení, že to všechno byl jen žert. Hostitel, který je s Rudolfem těsně spojený, zahájí slavnost v zámeckém stylu na břehu jezera, náladu mu však pokazí útěk jednoho z hostí. Hostitel to chápe jako osobní urážku. Všichni hosté se spolu s loveckým psem vydávají za utečencem, jenž porušil společenská pravidla, a tím i strukturu vzájemné kolaborace, viny a lhostejnosti. S postavami (pokrytecký snaživec jako jejich pozdější samozvaný mluvčí, unavená hospodyňka, soustředěná na povrch věcí, její zaťatý manžel, který se později útěkem distancuje, dvojice svrchovaně prázdných veselých děvčat…) seznamuje diváky úvodní scéna pikniku na louce – hosté se chovají bez vzájemných vazeb, každý hovoří a prožívá vlastní monolog a vnímá jen sebe. Účastníci slavnosti dostanou role jak z morálněspolečenského pamfletu: vladař, aktivista, racionalista, přitakávač, demokrat, jediný, který nesouhlasí. Vladař hovoří tónem, v němž se žoviálnost Velkého dobrodince mísí s panovačností obávané autority. Film vyniká prostotou stylu a poetiky, kafkovskou absurdností, abstrakcí a generalizací (Němcova tvorba je osobitou syntézou třech sugescí – surrealismu, Kafky a Dostojevského). Z jednotlivých motivů jsou podstatné především dva: pomyslně ohraničené území, z něhož se nedá vystoupit, aby se nepřekročila čára a hromadné přemisťování hostí u stolů po zjištění, že nikdo nesedí na svém místě. Slavné tragikomické podobenství Jana Němce, výrazově minimalistické a obsazené několika postavami, pojednává o různě maskovaných mocenských mechanismech, často demagogických a lákavých, ať již se žoviálním úsměškem ponižují lidskou důstojnost nebo ničí každého, kdo se odmítne přizpůsobit. Ještě zajímavější jsou však postřehy o chování lidí vystavených zátěžové situaci, třeba o tom, že na odiv vystavované protesty bývají pouhou pózou. Výsledné zjištění je překvapivé: pokud nesouhlasíme, je zbytečné cokoli říkat. Stačí se zdvihnout a odejít.

Vracenky (Vracenky) 1990

Česká čierna komédia o dobrodružstvách jedného pražského chlapca a o tom, čo v dejepise nebolo. Nezvyčajný titul čiernobielej snímky pochádza z chlapčenskej loptovej hry, ktorou sa zabávajú malí hrdinovia za kostolnou stenou v pražskom Starom meste. Súčasne však evokuje návrat do tragického obdobia začiatku päťdesiatych rokov, kedy sa rozpútala vlna komunistického bezprávia, videného očami desaťročného Honzíka Domnosila, komentár ktorého sprevádza divákov celým filmom. Spoznávame chlapcovo rodinné zázemie a štvorročnú sestričku Petrušku s jej pokrokovými riekankami a heslami, rozvedenú mamičku, úprimne veriacu v dobro komunizmu na rozdiel od jej skeptického priateľa, reakcionára Františka. Honzík prežíva vnútorné rozpory, v ktorých sa stretáva detsky naivná viera v Boha s detsky naivnou vierou v Lenina (uvažovalo sa aj o názve filmu Ako som sa modlil k Vladimírovi Iľjičovi) a prežíva typicky chlapčenské trápnosti. V humornej polohe sú zachytené aj vážne veci.

Čínská čtvrť (Chinatown) 1974

Film Romana Polanského CHINATOWN vytvořil významný milník ve filmové historii a brzy se stal pro příznivce detektivního žánru kultovním. Jack Nicholson ve filmu ztělesňuje soukromého detektiva Jake Gittese žijícího v temném morálním klimatu prosluněné předválečné jižní Kalifornie. Gittes je najat krásnou a noblesní dámou (Faye Dunaway) pro vypátrání nevěry jejího manžela. Během vyšetřování je však zapleten do víru zapomenutých podvodů a křivd, které odhalují spletitou síť osobních a politických skandálů vrcholících do jedné, nezapomenutelné noci v Čínské čtvrti. Ve vedlejší roli si zahrál legendární John Huston a film získal Oscara za scénář napsaný Robertem Townem. Chinatown je film zachycující ztracenou éru precizně vytvářených filmů, které za sebou nechávají stálý odkaz.