Měsíční archivy: Listopad 2017

Liga spravedlnosti (Justice League) 2017

Poháněný jeho obnovenou vírou v lidstvo a inspirován Supermanovým nesobeckým činem, se Bruce Wayne spojí se svým nově nalezeným spojencem Dianou Prince , aby čelili ještě většímu nepříteli. Společně Batman a Wonder Woman pracují na tom, aby rychle našli a dali dohromady tým složený z nadlidí, se kterými by se mohli postavit této nově procitnuté hrozbě. Ale navzdory vytvoření této neslýchané ligy hrdinů - kterou tvoří Batman, Wonder Woman, Aquaman , Cyborg a Flash – už je možná příliš pozdě na záchranu planety před útokem katastrofických rozměrů.

Ovčáček čtveráček (divadelní záznam) (Ovčáček čtveráček (divadelní záznam)) 2017

1917: Jak se dělá revoluce (Lénine, Gorki: la révolution à contretemps) 2017

Prostřednictvím hlasů a  poznáme dvě strany revoluce – teorii a realitu.Ruská revoluce roku 1917 znamenala začátek nové éry. Šokovala celý svět a úplně převrátila dosavadní politické myšlení. Dva paralelní příběhy nám poskytnou široký úhel pohledu: na jedné straně prudký, nepředvídatelný, proměnlivý Maxim Gorkij, na straně druhé Vladimír Iljič Lenin, chladný taktik, pečlivě plánující každý krok. Díky vzácným archivním snímkům a vynikající animaci nás režisér vtáhne den po dni do událostí v Rusku od února do října 1917.

Zákon ledové země (Armoton maa) 2017

Odlehlá finská vesnice v Laponsku, hned za švédskými hranicemi. Policista odcházející do výslužby zjistí, že jeho nemanželský syn po propuštění z vězení terorizuje zdejší oblast. Mladík odhalil velké rodinné tajemství a chce se pomstít tím, že napadá policistovy blízké – včetně jeho legitimního syna. Nenávist mezi oběma bratry promění vesnici v místo pomsty a násilí, což její obyvatele přinutí vzít zákon do vlastních rukou. Zatímco se policista snaží oběma synům zabránit, aby se navzájem pozabíjeli, je nucen čelit vlastním chybám z minulosti.

Není nad Jimmyho (There’s Only One Jimmy Grimble) 2000

Patnáctiletý Jimmy Grimble z Manchesteru to nemá jednoduché. Ve škole jej šikanují agresivní spolužáci, doma si nemá co říct s novým přítelem své matky. Ani ve fotbale se mu příliš nedaří, a když je s dívkou Sárou, která se mu líbí, strašně se stydí. Radost mu přináší jen fandění fotbalovému klubu Manchester City. Bohužel však bydlí ve čtvrti, která preferuje Manchester United. Jedinou Jimmyho oporou je školní trenér Eric, bývalý úspěšný fotbalista, který také potřebuje povzbudit sebevědomí. Jimmy má talent pro hru, avšak před publikem je bezradný a nejistý. Když jednoho dne získá staré kopačky, které jsou údajně kouzelné, nevěří, že by to mohlo nějak změnit jeho život k lepšímu. Důležitý zápas o školní pohár je pak pro něj první příležitostí zjistit, zda kouzelné kopačky nosí štěstí. Film vypráví o vítězství mladého outsidera nad svým strachem s porozuměním pro potíže teenagerů. Vážné téma školní šikany zajímavě kontrastuje s pohádkovými prvky příběhu, které se prolínají se všední realitou. Lewis McKenzie, jemuž lze věřit každé slovo, prokázal ve své první roli jako Jimmy Grimble syrový a přirozený talent. Také ostatní postavy jsou v podání zvučných jmen britské provenience velmi uvěřitelné. Zajímavá vizuální stránka přispívá spolu s moderním hudebním doprovodem k magické atmosféře, v níž se neuvěřitelné může stát skutečností.

Manželé z roku II (Les mariés de l’an II) 1971

Nicolas Philibert byl nalezenec. Vyrostl v rodině obchodníka s vínem v Nantes Gosselina. Když dospěl, oženil se s jeho dcerou Charlottou. Bylo to 16. února 1786. Ctižádostivé a domýšlivé dívce však prostý Nicolas nestačil, a zakoukala se do bohatého barona. Žárlivý Nicolas barona zabil, a nezbylo mu, než si zachránit život útěkem do Ameriky. Přeplul oceán jako černý pasažér s prázdnou kapsou, ale za chvíli si vedl k oltáři dceru největšího boháče v kraji. Jenže těsně před osudným ano, vyšlo najevo, že Nicolas má jednu ženu ve Francii. A právě v té době tam zuřila, nebo vítězila (?) revoluce. A jednou z jejích vymožeností byl zákon o rozvodu. A tak Nicolas znovu nasedl na loď. V rodné Francii ho čekalo nejedno překvapení a nás výborná komedie s nepřekonatelným Jean-Paulem Belmondem!

Listopad (Listopad) 2014

Příběh vychází ze skutečných událostí roku 1989. Film oživuje vzrušující dny listopadu 1989, kdy se studenti, umělci a disidenti postavili za své sny o svobodě, ačkoliv všichni a všechno bylo zdánlivě postaveno proti nim. Petr, Jiří a Ondřej jsou neobvyklá trojice kamarádů. Hokejista, hudební nadšenec a umělec dospívají v komunistickém Československu osmdesátých let. S nepřejícným systémem se vyrovnávají sportem, pitím piva, poslechem zakázané hudby. Jejich společná a přirozená touha po svobodě nabude reálných kontur jednoho temného listopadového večera, kdy Petr, Jiří a Ondřej vykročí v předních liniích do studentského pochodu Prahou. Kluci jsou tváří v tvář Veřejné bezpečnosti donuceni k zásadnímu rozhodnutí: poddat se komunistickému režimu, jenž po generace umlčoval jejich známé a rodiny, a nebo se mu postavit jednou pro vždy.

Nečekané překvapení (Oma wider Willen) 2012

Pevnou rukou vede Henriette Dietrichstein svou úspěšnou společnost.  Ať je to jak chce, přes všechny tyto pracovní úspěchy je v soukromí velice osamělá a zahořklá. Je to už mnoho let, co se pohádala se svou dcerou, která se rozhodla kvůli lásce odejít do Jižní Ameriky. Od té doby už Henrietta o své dceři nikdy neslyšela. O to větší překvapení ji čeká, když se před jejími dveřmi objeví brazilská dívka Evita, která tvrdí, že je její vnučka.  Přes počáteční nedůvěru si Evita získala srdce babičky, avšak chamtivá Beata, žena jejího synovce má obavy o rodinné dědictví a hodlá vynaložit veškeré úsilí, aby se Evity zbavila. S pomocí svého přítele a právníka Richarda se nakonec podaří Henriettě dát věci do pořádku. Henrietta je konečně ve svém životě šťastná, má možnost starat se o svou vnučku…

Retreat (Retreat) 2011

Manželský pár Kate a Martin Badenochovi (Thandie Newton a Cillian Murphy) odjíždějí na ostrov Island Retreat, aby znovu vybudovali jejich skomírající vztah, který ovlivnila tragédie. Odříznuti od okolního světa bez možnosti telefonického spojení či rádiové komunikace se snaží nalézt harmonii ve vztahu, připomenutím si šťastných vzpomínek z časů minulých. Vztah mezi Kate a Martinem je stále pod silným napjetím a úzkostí. Po obrovské bouři se na břehu ostrova objeví neznámý muž. Trosečník Jack (Jamie Bell) je charismatický, ozbrojený Američan oblečený v uniformě a s ránou na hlavě. Svým zachráncům přinese zprávy o dění ve světě na pevnině. Jeho zprávy jsou však děsivé… V sérii napjatých zvratů se snaží manželský pár rozplést pravdu. Ale je pravda to, co opravdu chtějí slyšet? Paranoia, konflikty a násilné chování vyústí v šokujícím odhalení.

Víla (La Fée) 2011

Dom pracuje na nočních směnách v malém hotelu blízko průmyslového přístavu Le Havre. Jedné noci dorazí do hotelu žena, která nemá žádná zavazadla ani boty. Jmenuje se Fiona a povídá Domovi, že je vílou, která mu může splnit tři přání. Dvě z jeho přání Fiona splní, poté však záhadně zmizí. Dom, který se do ní na první pohled zamiloval, po ní začíná pátrat.