Měsíční archivy: Leden 2016

Jdi za svým srdcem (Where the Heart Is) 2000

Sedmnáctiletá těhotná Novalee Nation cestuje z Tennessee do Kalifornie se svým sobeckým přítelem, rádoby muzikantem Willy Jackem. Zastávka poblíž supermarketu Wal-Mart v Oklahomě jí změní celý život. Když totiž vychází z prodejny, zjistí, že Willy Jack je pryč. Na parkovišti zůstal ležet jen její Polaroid. Osamocená a zlomená Novalee se tajně nastěhuje do obrovského supermarketu, kde si bere jídlo a zásoby přímo z regálů. Když přímo na podlaze porodí a její úkryt je prozrazen, stanou se náhle z Novalee a z její dcery Americus hvězdy. Novalee nachází novou rodinu a pomalu se mění z teenagera bez domova v úspěšnou a silnou ženu.

Osudová přitažlivost (Fatal Attraction) 1987

Thriller Adriana Lynea vyvolal v dobe svojho uvedenia radu kontroverzných diskusií. Jeho príbeh rozpráva o Danovi Gallagherovi (Michael Douglas), šťastne ženatom a úspešnom právnikovi, ktorý sa behom jedného víkendu, trávenom v New Yorku bez ženy a dcéry, zoznámi s atraktívnou, osamelou lektorkou Alex Forrestovou (Glenn Close). Strávia spolu noc, no Dan celej epizóde neprikladá zvláštny význam a kľudne sa vracia ku svojej rodine. O to viac sa zľakne, keď si naňho Alex začne suverénne robiť nároky. Dan odmieta akúkoľvek zodpovednosť, ale zatiaľ čo sa spočiatku cítil Alexiným otvorene prejavovaným záujmom polichotený, postupne jeho sebauspokojenie viac a viac ustupuje číremu strachu – z jej samovražedných pokusov, z psychického teroru, ktorý Alex vyvíja na všetkých členov jeho rodiny, ale predovšetkým za zrútenie jeho zdanlivo dokonalého sveta.

Koktejl (Cocktail) 1988

Mladý, ambiciózní Brian vždycky snil o kariéře, která by mu přinesla moc, vzrušení a rychlý profit. Jenže nabídky na tato, v jeho očích, lukrativní místa se zrovna moc nehrnou a tak když finanční situace není už nejrůžovější, vezme místo barmana. A brzy pochopí, že to nebyla úplně špatná volba.

Ruský dům (The Russia House) 1990

Sovietsky fyzik Dante sa snaží prepašovať prostredníctvom svojej bývalej milenky Katji Orlovej do zahraničia materiál, ktorý môže dokázať, že predpokladaná jadrová sila Sovietskeho Ruska v skutočnosti neexistuje a závody v zbrojení sú teda úplne zbytočné. Britský nakladateľ Blair by mal tieto materiály uverejniť. Nakoľko nie je na medzinárodnej konferencii v Moskve prítomný, podklady prevezme jeho poľský priateľ Niki s prísľubom, že ich spisovateľovi odovzdá. Rukopis sa dostane do rúk britskej tajnej služby, ktorá má záujem dozvedieť sa o pravdivosti Danteho senzačných materiálov čo najviac. Blaira zadrží britská šionáž a vypočuje ho. Napriek intímnosti listu, priloženého k vedeckým dokumentom, popiera, že ruskú redaktorku Katju pozná. S vedcom Dantem a jeho prácami sa zoznámil asi pred troma mesiacmi. Tajná služba vyšle Blaira do Ruska, aby informácie preveril. V Moskve sa stretne s príťažlivou Katjou a ich láska všetko náhle zmení. Blair sa musí rozhodnúť medzi politikou a citmi. Tie nedokážu obaja milenci ovládnuť. Zároveň si však uvedomujú, že ich môžu celkom zničiť

Expres hrůzy (Horror Express) 1972

Co se stane když milion let stará fosilie není tak uplně mrtvá a nachází se zrovna v jednom z největších vlaků na světě, plném lidí?? Herecký koncert hororové legendy Christophera Lee a Petera Cushinga v hororovém příběhu, plném zvratů a houstnoucího napětí!

Zatuchlé vzpomínky (Rancid) 2004

Kdysi slibný spisovatel John Hayson se nyní potácí na hranici zapomenutí. Osobní tragédie u něho vyvolala naprostou ztrátu zájmu o svět i o psaní, jeho život je vlastně jen vegetativní živoření a nezdá se, že by se do budoucna mohlo něco změnit. Uprostřed existenciálního marasmu se navíc setkává se třemi bývalými spolužáky ze střední školy, s nimiž přicházejí i stíny minulosti. Tváří v tvář životní lásce se John ze všech sil pokouší odolat nepřízni osudu, napravit bývalé chyby a vrátit svůj život zpět do klidných kolejí. Brzy ale pochopí, že na to, co bývalo, je lepší navždy zapomenout. Jenže je příliš pozdě. Už je totiž ovinutý pavučinou lží, vášně a zabíjení. A v zádech má policii, jež ho podezřívá ze spáchání nelidského zločinu. Napínavý švédský thriller natočil v roce 2004 režisér Jack Ersgard.

Otevři oči (Open Your Eyes) 1997

Vyhlášený frajírek a holkař César (Eduardo Noriega) se na jednom večírku seznámí s dívkou Sofií (Penelope Cruz) a zamiluje se do ní. Césarova žárlivá přítelkyně Nuria se rozhodne mu pomstit a narazí schválně do betonové zdi. César nehodu přežije, ovšem následky jsou tragické: má znetvořený obličej. Lékaři mu sdělí, že by nepomohl ani chirurgický zákrok. César však stále miluje Sofii, ale jednoho dne se všechno změní, protože doktoři objevili nový způsob…

Měsíční past (Moontrap) 1989

Jason Grant a Marty Tanner, dva američtí kosmonauti, objeví na Měsíci stopy čtrnáct tisíc let vyhynulé kultury – mimozemský vesmírný koráb. Na Zem dopraví zvláštní vzorek podobný fotbalovému míči. Jen co přistanou, domnělý míč se změní v ničivého bojového kyborga. Vědci mezitím zjistí, že příčinou zániku prastaré měsíční kultury bylo působení zvláštního druhu robotických vetřelců, napůl strojů a napůl mrtvol, kteří byli při své někdejší misi zneužiti. Oba kosmonauti jsou vysláni dokončit výzkum na Měsíci. Zde však najdou již celou hodru rozzuřených kovových příšer, připravujících se na pozemskou invazi…

Míle od domova (Miles from Home) 1988

Frank Roberts jr. (Richard Gere) se svým bratrem zdědí po svém otci proslavenou farmu, která dokonce dostala ocenění Farma roku. Avšak Frankovi se tak dobře jako otci nedaří a je nucen farmu zastavit. Vše se vyvíjí tak nepříznivě, že nakonec o farmu přichází. Tuto skutečnost Frank neunese. Po probdělé noci, která následuje po zprávě o tom, že se má i s bratrem vystěhovat, se však oba rozhodnou farmu raději zapálit. Tímto činem pro ně začíná cesta, která překračuje hranice zákona.

Láska a smrt (Love and Death) 1975

Scenárista, režisér a herec Woody Allen tentokrát situoval děj svého komediálně laděného příběhu do carského Ruska 19. století, do doby napoleonských válek. Hlavní postavou filmu je obyčejný, tak trochu neduživý bojarský synek Boris (v Allenové podání) s celoživotní láskou ke krásné sestřence Soně (Diane Keatonová). Jeho obrovskou smůlou je, že se náhodou narodil právě do společnosti vyžadující příliš velké sliby, velké válečné činy a nepřiměřeně rozmáchlá romantická gesta. Ironií osudu právě Boris má zaplatit vlastním životem za zločin, který nikdy nespáchal. A právě tento okamžik slouží k tomu, aby retrospektivně vyprávěl tragikomickou historii svého života. Film Láska a smrt je neobyčejně vtipnou filozofickou lahůdkou na existenciálně pojaté téma – sex a konec života, stejně jako parodií na historické romány typu Vojna a mír. Také tady nalezneme Allenovy originální vizuální gagy, nejednou inspirované proslavenými tituly světové kinematografie: Kachní polévka, Světla velkoměsta, Sedmá pečeť (postava Smrti, která si odvádí nebožtíky) a Křižník Potěmkin. Děj provázi hudba Sergeje Prokofjeva, za kamerou tentokrát stál klasik frankofonního filmu Ghislain Cloquet.