Měsíční archivy: Červenec 2023

Nejhlubší nádech (The Deepest Breath) 2023

Rekordmanka v potápění bez kyslíku a odvážný profesionální potápěč dají v sázku všechno, aby se zapsali do historie tohohle extrémního sportu, který je pro ně vším.

Vymahač dluhů (Gaey Wa’r) 2021

Dongzi, chlapec z malého města, se stane vymahačem dluhů a poskokem Xi Juna, aby mohl zaplatit účty za hospitalizaci svého nemocného otce.

Nepoznané: Jeskyně kostí (Unknown: Cave of Bones) 2023

Co vlastně dělá člověka člověkem? Vědci pod zemí důkladně zkoumají 250 tisíc let staré naleziště a hledají odpovědi na otázky o našich dávných předcích.

Ve stínu lží (Nightmare Student) 2021

Brianna pracuje jako profesorka angličtiny na vysoké škole. Její dlouholetý přítel Nick, majitel restaurace, ji po pauze, kterou si ve vztahu dali, požádal o ruku a Brianna září štěstím. Už se těší na společný život. Bohužel její nadšení nemá dlouhého trvání, protože se dozví, že ji Nick podvádí se svou zaměstnankyní Christinou. Vrací Nickovi prstýnek a snaží se soustředit pouze na práci. Ve škole má talentovaného studenta Coopera, který je bratrem Christiny, ale to Brianna neví a snaží se Coopera přesvědčit, aby se věnoval psaní. Cooperovi se ta myšlenka vlastně líbí a také se mu líbí studentka Stephanie. Je nadšený z toho, že mu Stephanie sama od sebe dá své telefonní číslo, aby jí někdy zavolal. Jeho radost je tak veliká, že při řízení auta píše tu zprávu Christině a nevěnuje dostatečnou pozornost řízení a Cooper nabourá do stromu. V bezvědomí je převezen do nemocnice. Jeho mozek dostal pořádnou ránu, ale Cooper se probere k vědomí. Brianna za ním zajde do nemocnice, dá  mu svoje telefonní číslo, protože ho chce přesvědčit, aby psal, podle ní má nadání a také kdyby potřeboval pomoct se zameškanými úkoly. Cooper se vrací do školy, ale je jako vyměněný. Jeho prospěch se zhoršuje, má záchvaty vzteku. Brianna se na sociální síti seznamuje s Williamem. Zdá se, že mají stejné, nebo alespoň velmi podobné zájmy a Brianně se po rozchodu s životní láskou do života dostává přítel, i když jen virtuální. Cooper si trochu zlepší prospěch a Brianna to kvituje. Souhlasí s tím, že ho odveze domů, protože on řídit nesmí a Christina je prý mimo město. A tím pro Briannu začne peklo. Cooper jí doma nasype do vody prášek na spaní, řekne jí, že ji miluje a že William je ve skutečnosti on sám. Brianna je v šoku a rozhodně odmítá, že by spolu mohli něco mít. Jenže prášek na spaní působí a ona usne. Ráno se probudí v Cooperově posteli jen ve spodním prádle. Brianna se ve škole přátelí s profesorem Meritem a to se Cooperovi nelíbí. Propíchne mu gumy a za stěrač dá varování, aby se držel dál od Brianny. Brianna Coopera žádá, aby toho nechal. Jediné, čím se provinila je to, že mu chtěla pomoct, protože ví, jaké to je vyrůstat bez rodičů. Jestli Cooper nepřestane, půjde za děkanem. Jenže Cooper jí znovu vyhrožuje.Má fotografie a videa z té noci, kdy ji omámil a klidně je zveřejní. A bude prý litovat, že ho odmítla. Pak přemluví Stephanie, která je do něj zamilovaná, aby mu pomohla s Briannou. Vypráví jí, že ho Brianna chce nechat propadnout a zasedla si na něj. Je nešťastná a prý nesnese, když vidí, že on a Stephanie jsou šťastní. Stephanie tedy souhlasí, že mu pomůže a vloupají se do školy…

Buldok (Bulldog) 2022

V životě jednadvacetiletého Bruna vždy záleželo na jediné věci, a to bezpodmínečné lásce jeho o patnáct let starší matky Toni. Když se však do jejich bungalovu ve Španělsku nastěhuje Toniina nová partnerka Hannah, mladík o matčinu náklonnost rázem přijde. Když je Bruno vyhozen z jejich společné postele, uvědomí si, že pocit zodpovědnosti za Toni je pro něj obrovským břemenem. Musí se rozhodnout, co je pro něj důležitější – vlastní život, nebo dusivý vztah s matkou. Bruno si náhle uvědomí, že to bude první rozhodnutí, které učiní sám za sebe.

Jsi jako já (Tu me Ressembles) 2021

Odvážný celovečerní debut zkoumá kořeny radikalizace prostřednictvím současného příběhu o dospívání. Na předměstí Paříže vyrůstají dvě sestry. Poté, co je sociální služba oddělí, se starší Hasna marně snaží nalézt svou identitu, což ji dovede k volbě, která šokuje svět. Film přináší charakterovou studii Hasny Aït Boulahcen, mladé ženy napojené na teroristické útoky v Paříži v listopadu 2015, která byla mylně považována za první sebevražednou atentátnici v Evropě.

Sluneční bouře (Solstorm) 2007

Rebecka je mladá úspěšná právnička, která žije sama. Jednoho dne ji zavolá kamarádka z dětství Sanna. Našla svého bratra, místního evangelického kněze, brutálně zavražděného v kostele. Nyní se skrývá, protože policie ji z tohoto činu podezírá a ona se bojí, aby ji úřady neodebraly její dvě děti. Zoufale prosí Rebecku, aby přijela.

Sluha (The Servant) 1963

Dobře situovaný stavitel Tony (James Fox) si po návratu z projektu v jihoamerické džungli najímá do svého londýnského domu sluhu. Hugo Barrett (Dirk Bogarde) se zdá být pro tuto práci ideální, má dobré reference, dlouholetou praxi se službou u několika členů Sněmovny Lordů, nechybí mu ani profesionální vystupování. Barrettova přítomnost v domě se nicméně nezamlouvá Susan, která svého snoubence Tonyho přemlouvá, aby se nepohodlného sluhy zbavil. Barrettova pozice je však už natolik silná, že si dovolí do domu nastěhovat i svou sestru Veru (Sarah Miles). Jeho důmyslný plán tak pokračuje…

Dvě letenky do Řecka (Les Cyclades) 2022

Čerstvě rozvedená Blandine přemýšlí, jak dál. Rozhodne se kontaktovat hlasitou a nebojácnou Magali, s níž byla kdysi nejlepší kamarádkou, a navrhne jí, aby spolu vyrazily na výlet, o kterém v mládí snily. Cílem cesty je Amorgos, úchvatné místo, kde se natáčel film Magická hlubina. Když tam dorazí, uvědomí si, že vysněné výlety nikdy neprobíhají podle plánu, protože obě mají odlišný přístup k dovolené… a k životu!

Dům na Ořechovce (A Suburban Villa) 1959

Narůstající konflikt mezi nerudným majitelem vily a jeho podnájemníkem skončí u soudu. Soužití totiž skončilo ublížením na zdraví – a film vlastně překládá dvě verze týchž událostí, nahlížené každou ze zúčastněných stran. Pokus o moralitu, která hlásala, že je nutné odstraňovat staré přežitky v přemýšlení lidí, však zcela nevyšel, přinášená výpověď je místy notně toporná.