Měsíční archivy: Únor 2016

Konečně neděle! (Confidentially Yours) 1983

Majitel realitní agentury Julien Vercel je podezřelý z vraždy své manželky Marie-Christine a jejího milence Clauda Massouliera. Všechny důkazy svědčí proti němu a náhle přichází ještě obvinění z další vraždy. Julien si neví rady, a tak se pokusí před policií uprchnout. Jen Julienova sekretářka věří v nevinu svého šéfa. A jelikož je nejen sekretářkou, ale zároveň i amatérským detektivem, rozhodne se na vlastní pěst vypátrat skutečněho vraha.

Severní Korea: Život v uzavřeném světě (Severní Korea: Život v uzavřeném světě) 2013

Kim Jong Un, nejmladší diktátor na světě, stojí v čele nejutlačovatelštějšího režimu v nejuzavřenějším státě naší planety. Jen digitální revoluci můžeme vděčit za to, že dnes už se nedá všechno utajit. Jiro Ishimaru, mimořádně odvážný novinář, se patnáct let zabýval výcvikem agentů, kteří potom ze Severní Koreje přes čínské hranice propašovali vlastnoručně natočené záznamy pořízené skrytou kamerou. Na těchto otřesných záběrech, popírajících každé slovo oficiální propagandy, odhaluje diktatura svoji skutečnou tvář. Pohlédneme do světa, ve kterém se ulicemi potulují hladovějící děti, zatímco rozmazlovaní příslušníci stranické elity se díky svému výsadnímu postavení projíždějí po prázdných vozovkách hlavního města Pchjongjangu v nejnovějších typech mercedesů.

Chtíč (Secret Things) 2002

Sandrine a Nathalie sú priateľky, ktoré majú radi sex a snívajú o tom, ako zbohatnúť. Nech sú spolu kdekoľvek dráždia svoje okolie a provokujú chlapov. Erotické dusno sa postupne mení na šokujúci thriller! Jean-Claude Brisseau bol aktuálne za tento film v Cannes ocenený ako najlepší francúzsky filmár roka 2003.

Let smrti (Turbulent Skies) 2010

Nové lietadlo, ktoré je vybavené počítačom, ktorý ho dokáže riadiť sám je pripravené na prvý let. No syn majiteľa sa rozhodol nahrať ďalší softwér a ani sa neobťažoval zistiť, či sa v ňom nenachádzajú žiadne vírusy, ktoré by mohli program zničiť. Lietadlo odštartuje, pozvaní investori a ostaní cestujúci na palube oslavujú úspešný let. No v tom lietadlo vybočí z kurzu a je nekontrolovateľné. Keď armáda zistí ohrozenie, chce lietadlo zostreliť. Muž, ktorý počítač zostrojil má ale svoju ženu na palube a prosí armádu, aby ho dostala na palubu. Je si istý, že sa mu podarí dostať lietadlo pod kontrolu. Čo nevie, je že piloti na palube nie sú schopní lietadlo riadiť.

Ztracená tvář (Ztracená tvář) 1965

Hrdinou vědeckofantastického příběhu je lékař chudých a zároveň také nadaný vědec dr. Bartoš (Vlastimil Brodský), který objeví novou metodu dokonalé transplantace lidské tváře. Sám podstoupí operaci v okamžiku, kdy je pod nátlakem donucen změnit obličej gangsterovi Urbanovi Kráječi, který je podezřelý z loupeže a vraždy. Bartoš na sebe bere podobu zločince, ve kterého se poté sám postupně proměňuje. Nejprve ztrácí svou tvář fyzickou a později i mravní. Děj příběhu, který vznikl podle námětu a scénáře Josefa Nesvadby, se odehrává v pražském podsvětí 30. let minulého století, v temném prostředí plném honiček s přestřelkami, hrůzných chirurgických zákroků i komických milostných scén.Režisér Pavel Hobl vynalézavě a s napětím buduje překvapivé dějové zvraty, stejně dobře pracuje s herci, u kterých respektuje jejich dispozice. Janu Brejchovou zobrazuje jako hvězdu, zajímavé typy vytvářejí vedle Vlastimila Brodského také Martin Růžek či německý herec Fred Delmare. Svůj film obdařil také nezbytným hororovým napětím, sadisticky si počíná zejména v okamžicích, kdy s notnou dávkou naturalismu zobrazuje lékařské pokusy dr. Bartoše. Hlavní důraz však klade především na morální poslání příběhu, ve kterém hledá odpovědi na základní otázky: Co určuje člověka? Jeho tvář, nebo prostředí, ve kterém žije? Je naše povaha neměnná, nebo jsme schopni korigovat své jednání a spoluvytvářet charakter?

Naděje (The Hope) 1963

Syrový příběh líčí osudy dvou životních ztroskotanců, mravně nahlodaného alkoholika a prostitutky, kteří se po mnoha karambolech a ubližování sblíží… Pošmourné prostředí velkého průmyslového podniku, výborně souznějící s laděním příběhu, a vynikající herecké výkony činí z tohoto snínku pozoruhodnou výpověď i nyní.

Blackie & Kanuto (Black to the Moon 3D) 2013

I zvířata se touží dostat na Měsíc.Blackie je černá ovce, která žije na farmě a je hodně podnikavá. A tak když si usmyslí, že se dostane na Měsíc, rozpoutají se velké přípravy. Pomáhá jí i pes ovčák Kanuto, který ji tajně miluje, ale na měsíc se mu opravdu nechce. Jak toto dobrodružství skončí?

Volver (Volver) 2006

Volver znamená „vrátit se“ – a Pedro Almodóvar se svým novým filmem vrací do kraje svého dětství La Mancha. Je to kraj, kde často fouká silný vítr, který šíří požáry. Při jednom z nich zahynuli rodiče Raimundy a Sole, sester odlišného temperamentu, ale podobných osudů. Ten dramatičtější prožívá energická a krásná Raimunda, odhodlaná za každou cenu bránit svou dospívající dceru a zvyklá živit nejen ji, ale i nezaměstnaného manžela. Nosí v sobě jedno strašné tajemství, o kterém ví pouze její matka. Ta však zemřela a zjevuje se jen jako duch. Ale Raimunda, na rozdíl od své sestry, nevěří na přízraky. Volver je také píseň, kterou Raimunda zpívá, když se v hostinci, kde vařila pro filmový štáb, slaví dotočná a nikdo kromě ní neví, co se skrývá ve velikánské lednici. Volver je příběh o přežití: všechny ženské postavy filmu se snaží přežít a Pedro Almodóvar obdivuje jejich odvahu, projevující se v situacích tragických i komických, groteskních i dojemných. Zlatá palma, kterou letos v Cannes všichni Almodóvarovi přáli, ho zase minula: oceněn byl scénář a výkon všech pěti hlavních představitelek, mezi nimiž výrazně vynikají Penélope Cruzová a Carmen Maurová.

Backtrack (Backtrack) 2015

Příběh zachycuje život psychologa , v jehož životě zavládne značný chaos, když zjistí, že všichni z jeho pacientů jsou ve skutečnosti duchové lidí, kteří zemřeli při nehodě před dvaceti lety.

Tajemství jejich očí (Secret in Their Eyes) 2015

Vyšetřovatelé FBI Jess a Ray jsou sehraní, jsou si blízcí a jejich společná kariéra je na vzestupu. Nový případ s nimi ale pořádně zamává a do duší jim nesmazatelně vypálí cejch bolesti. Dostanou za úkol vyšetřit nález brutálně zavražděné mrtvoly pohozené v popelnici a na místě zjišťují, že mrtvá dívka je Jessinou nezletilou dcerou. Další zděšení následuje. Přestože se podaří najít a zadržet podezřelého, případ se zhroutí, údajný vrah zůstává na svobodě a mizí neznámo kam. Po třinácti letech posedlého pátrání na vlastní pěst objeví Ray nové vodítko, jež by mohlo přinést vyřešení případu. Do objevené stopy se zakousne a zároveň vyvíjí nátlak na státní návladní (Nicole Kidman), aby mu pomohla dotáhnout vyšetřování do konce. Někteří jsou při tom ochotní zajít dál než ostatní. Nikdo však není připravený na šokující tajemství, které se nakonec objeví.