Měsíční archivy: Srpen 2023

The Midnight Story (The Eyes of Father Tomasino) 1957

Věčná láska na kvadrát (Miłość do kwadratu bez granic) 2023

Ve třetím filmu ze série Láska na kvadrát se zdá, že vášnivý románek Moniky a Enza skončí jako v pohádce. Nečekané odhalení ale nakonec pořádně zamíchá kartami.

Ti nejhorší (The Worst Ones) 2022

Děj se odehrává na předměstí Boulogne-sur-Mer v severní Francii a sleduje natáčení filmu, do něhož režisér vybere čtyři dospívající děti z dělnické třídy. To vše k velkému údivu místní komunity, která jeho rozhodnutí zpochybňuje.

Karen (Karen) 2021

Karen se pokouší vytlačit novou rodinu, která se přistěhovala do sousedství, ale oni neustoupí bez boje… Fiktivní příběh sleduje rasistickou bělošku Karen Drexlerovou , která si dala za svůj osobní úkol vystěhovat afroamerickou rodinu ze sousedství. Komunitní aktivista Malik a jeho žena Imani se právě přestěhovali na předměstí Atlanty. Jejich sousedka Karen se zpočátku jeví jako milá, přátelská a až přehnaně ochotná. Za tím vším se však skrývá rasová nenávist a touha zbavit se nechtěných sousedů jakýmkoli způsobem. Postupem času mladý pár zjistí, co je zač a že je nebezpečná. Nemíní se ale vzdát a ustoupit bez boje.

Zásnuby strachu (I Do, or Die – A Killer Arrangement) 2020

Sonya Jasaraskaová je sedmnáctiletá talentovaná studentka střední školy. Chodí s Rayem, který je také dobrý student a plánují si společná studia na prestižní vysoké škole. Sonya je dcerou romských rodičů, kteří vyznávají tradiční způsob života a protože bude Sonye již brzy osmnáct let, bylo by vhodné, aby se podle romských tradic vdala. Samozřejmě za někoho ze své komunity. Sonya o něčem takovém nechce ani slyšet. Když za jejím otcem Georgem přijde šéf romské komunity Ian Raeesi s tím, že by si Sonya měla vzít jeho syna Alexe, je George nadšený. Matka Morgan o něco méně. Ráda by to se Sonyou v klidu probrala, ale na to není čas. Sonya má osmnácté narozeniny a podle pravidel komunity se koná velká oslava pro všechny členy. Sonya pozve i Raye a doufá, že když tam přijde neohlášený, její rodiče nebudou dělat velkou vědu z toho, že Ray není Rom, aby se před ostatními neztrapnili. Jenže oslava se poněkud nevyvede. Sonya se dozví, že by se měla vdát za Alexe, kterého považuje za rozmazleného synáčka bohatého tatínka a navíc ho vůbec nemiluje. Odmítá si ho vzít a rodiče, aby se vyhnuli ostudě ji rychle odvedou domů. O Rayovi, jako příteli, nechtějí ani slyšet. Sonya se nechce podrobit a tak ji otec zavře do sklepa, odkud se Sonya dostane a rozhodne se odejít z domova. Matka s tím nesouhlasí, ale pokud Sonya chce, může jít, ale dveře k nim má navždy zavřené. Sonya tedy volí svobodu a odchází. Bohužel nedojde daleko. Kousek od domu ji kdosi omámí a unese. Když se Sonya probere, zjistí, že je v domě Raeesiových a Alexova matka Glenda jí v naprostém klidu vysvětluje co bude dál. Musí se podrobit a vzít si jejich Alexe. Sonya to však vůbec nemá v úmyslu a tak je potrestaná. Bude spát zamčená v garáži a přes den bude uklízet, uklízet a uklízet, aby si zasloužila jídlo. Mezitím po ní pátrá jak Ray, tak její kamarádka Savani a matka s otcem si dělají starosti. Raeesiovi je nechtějí k Sonye pustit s tím, že má moc práce s přípravou svatby, ale na svatbě se samozřejmě všichni sejdou…

Život je krásný (Life Is Beautiful) 1940

Úspěšný spisovatel Jan Herold se při jednom večerním posezení ve vinárně, kde se schází umělecká bohéma, seznámí s mladou začínající malířkou Jarmilou Bendovou. Jarmila je v krizi finanční i umělecké, neboť ztratila model pro svůj poslední obraz, bez něhož nemůže uskutečnit výstavu a bez prodeje obrazů na výstavě nebude moci zaplatit dluh panu domácímu. Herold se o jejích problémech dozví a protože se do dívky zamiloval, snaží se jí všemožně pomoci. Jako stařeček jí sedí modelem, aby mohla dokončit obraz, jako věštec postraší pana domácího, aby na ní nevymáhal činži, a u svého nového nakladatele jí zařídí výstavu v prestižní výstavní síni.

Apatykář Melchior: Katova dcera (Melchior the Apothecary: The Executioner’s Daughter) 2022

Keterlyn, žena apatykáře Melchiora Wakensteda, zahlédla v lese surové napadení člověka a doběhla pro soudce, který se s pomocníky a Melchiorem vydal na místo útoku. Melchior najde nahého, mladého muže v bezvědomí a chce jej dopravit do kláštera, ale tam je právě inkvizitor, nelítostný lovec čarodějnic, tak Melchior vezme zraněného muže k sobě do apatyky. Když se mladý muž probere, nepamatuje si kdo je, ani odkud je. Keterlyn zavede neznámého muže na místo, kde byl napaden a najdou tam prsten s iniciály, díky čemuž si mladík vzpomene, že se jmenuje Steffen. Melchior viděl jak Isak, tovaryš obchodníka Veckinhusena, přijal do domu truhlu poslanou z přístavu a je přesvědčen, že Steffen jel k Veckinhusenům. Melchior si navíc všiml, jak Elsa Veckinhusenová laškuje s Isakem a podsouvá mu myšlenku na odstranění manžela s příslibem, že jako vdova bude moci oplácet zamilovanému Isakovi, jeho náklonnost. Melchior vezme Steffena k Veckinhusenům, kde se dozví, že jde o obchodníkova synovce, pro kterého obchodník poslal, protože sám nemá dědice. Když najdou oběšenou akrobatku potulných kejklířů, kteří bavili obyvatele Tallinu, pozná hned Melchior, že šlo o vraždu. Melchior si myslel, že vraždil Isak, protože zapřel truhlu se Steffenovými věcmi a při konfrontaci Isak zemře po pádu ze skály. Keterlyn si vzpomene, že útočník v lese nekoktal, narozdíl od Isaka. Melchior je odveden k soudci, kvůli Isakově smrti a soudce mu dá možnost útěku, ale Melchior zůstane, neboť vrah zabíjel znovu, tentokrát zabil Keterlyn…

Zlatý ostrov (Zlatý ostrov) 1990

Dnešní pohádka vypráví příběh o mladém kapitánovi , který toužil po zlatém pokladu. Kapitán Černého korábu mu vypráví o zlatém ostrově a on se za ním vypraví. Na loď se ale tajně nalodí i jeho žena , která mu chce být nablízku. Kapitán ostrov se zlatem sice najde, ale když nalodí zlato, loď nedokáže odplout. Nakonec kapitán nabízí všechno, co má, i svůj život za to, aby se loď a všichni na palubě vrátili zdrávi domů. Kapitán Černého korábu mu to slíbí, za odměnu se ale má stát kormidelníkem jeho Černého korábu. Loď se tedy šťastně vrátí domů a kapitán má splnit slib…

Král, kejklíř a hvězdář (Král, kejklíř a hvězdář) 1971

Hvězdář, ucházející se o ruku dcery krále Jana, princeznu Korunku, sestrojí královskou loutku. Panovník to však pokládá za urážku majestátu. To ale jen do chvíle, kdy je namísto krále zlým princem ze sousedního království při atentátu zastřelena právě tato loutka. Pak už hvězdáři a princezně Korunce nic nestojí ve společné cestě za štěstím… Do dnešní Pohádky pro pamětníky jsme vybrali jednu o záludném princi, který se chce zmocnit kouzelného meče a přemoci sousedního krále. Bude plná písniček a podle scénáře ji v roce 1971 natočil , který do hlavních rolí obsadil (král Jan), (královna), (zlý princ), (hvězdář) a (princezna Korunka).

Kolem půlnoci (‚Round Midnight) 1986

Hudební snímek, jehož děj je situován do Paříže konce 50. let, je věnován památce Lestera Younga (1909-1959) a Buda Powella (1924-1966), jenž hrával na počátku 60. let v pařížském klubu Blue Note s tenorsaxofonistou Dexterem gordonem, který v tomto filmu vytvořil hlavní roli. Kolem půlncoci je dílo plné jazzové hudby, vpravdě nadčasové, které vypovídá především o životě. Herbie Hancock získal za svou muzikantskou práci Oscara a césara a Dexteru Gordonovi udělilo Sdružení amerických kritiků titul nejlepší filmový herec roku. Kromě toho byl nominován na oscara. Ve filmu účinkuje i řadsa muzikantů, kteří patří mezi velké osobnosti světového jazzu.