Měsíční archivy: Květen 2015

Hřbitov pro cizince (Hrbitov pro cizince) 1991

Tragikomický příběh z tragikomické doby – tak by se dala charakterizovat hra Jiřího Hubače, která měla premiéru v květnu 1991. Drama dvou kamarádů, kteří za války jako čeští letci bojovali v Anglii a po návratu domů museli prožít tak dobře známé martyrium, je příběhem o síle přátelství, odvaze překročit sám sebe v utkání s násilím i o právu na zachování lidské paměti. Televizní film režiséra Jaroslava Dudka, který do hlavních rolí obsadil Jiřího Bartošku a Josefa Dvořáka, byl poctěn prestižní mezinárodní cenou Prix Europe v Reykjaviku.

Správnej polda (Stander) 2003

„Změna je život“ – to bylo krédo kapitána jihoafrické policie Andre Standera (TOM JANE), neznámějšího bankovního lupiče na jih od rovníku. Poté, co je Stander nucen podílet se na krvavém potlačování nepokojů místních obyvatel, se rozhodne vzepřít systému a dá se dráhu kriminálníka. O polední pauze vykrádá banky, aby loupeže vzápětí jako policista vyšetřil. Nakonec ho ale kolegové dopadnou a Stander skončí ve vězení. Společně s Allanem Heylem a Lee McCallem se mu však podaří utéct. Tři nejhledanější zločinci se vydávají na dlouhou spanilou jízdu po jihoafrických bankách.

Všemocný Batman: Zvířecí instinkty (Batman Unlimited: Animal Instincts) 2015

V Gothamu dojde k sérii bizarních zločinů, jejichž tajemství dokáže odhalit pouze jednička mezi detektivy – Batman! Stopy nevedou k nikomu menšímu než k Tučňákovi a jeho tlupě zabijáků se zvířecí podobou a vlastnostmi. Tahle zdivočelá banda, kam patří Silverback, Cheetah, Killer Croc a obří Muž-Netopýr, se v čele armády robotických masožravců zdá neporazitelná. Jenže Batman má vlastní plán a do boje vyšle hrdiny známé jako Green Arrow, Flash, Nightwing a Robin. Ve zbrusu novém animovaném dobrodružství z dílny DC Comics se tak stanete svědky zuřivého utkání v betonové džungli velkoměsta. Až skončí, budete chtít další!

Ryba jménem Wanda (A Fish Called Wanda) 1988

Wanda si privedie do Anglicka svojho nového tajného milenca Otta, aby jej pomohol – spolu s jej priateľmi Georgeom a Kenom ukradnúť diamanty v hodnote 20 miliónov dolárov. Wanda potom s Ottom vydajú Georgea polícii, aby mohli mať lup iba pre seba. Lenže George ukryl diamanty na tajné miesto a nik iný nevie, kde sú – iba on. Wanda si myslí, že najlepšie bude, ak sa zblížia s Georgeovým advokátom Archiem Leachom…Začne sa bláznivá naháňačka za diamantami…

Ztracená stopa (Ztracená stopa) 1956

Hranice se musí střežit před zákeřnými narušiteli, o tom statečný pohraničník nepochybuje. Ujme se postřeleného psa, získá jeho důvěru a posléze díky němu dopadne i nepřátelského agenta, který chtěl narušit mírový život pokrokového našeho lidu. I takovéto historky kdysi natáčel Karel Kachyňa.

Kouzelný Valentýn (Be My Valentine) 2013

Mladý ovdovělý otec Daniel Farrell truchlí a zároveň vychovává svého dospívajícího syna Tylera. Otec a syn mají výborný vztah, a tak se Tyler nemůže dočkat, až se tátovi svěří, že se strašně zamiloval do jedné spolužačky. Předpokládá, že táta je na ženy expert, a proto chce, aby mu poradil, jak ji má získat. Když Daniel svého syna zasvěcuje do tajů namlouvání, zjistí, že ani on toho o lásce moc neví.

Top Gear: Patagonia special (Top Gear Patagonia Special) 2014

Jeremy Clarkson, James May a Richard Hammond musejí projet celou Patagonii, aby se dostali až „na konec světa“. Toto epické dobrodružství musejí absolvovat s pomocí tří ojetých sporťáků V8.

Link (Link) 1986

V zapadlém městečku žije jen pár lidí a jedním z nich je profesor, který provádí pokusy na šimpanzích. Jedním ze šimpanzů je i velký opičák Link. Tento primát začíná nabírat na síle a na inteligenci, postupně v sobě probuzuje velkou sílu a začne se vymykat kontrole. Mezitím do městečka přijíždí studentka, která bude profesorovi pomáhat při jeho práci. Link jednoho dne uteče ze své klece a začne terorizovat obyvatele a samotného profesora s jeho asistentkou. Link je totiž krvelačná bestie, která prahne jen po zabíjení.

Zubaté ostří (Jagged Edge) 1985

Vražda, rozporuplný soudní proces a zakázaná láska. To je Zubaté Oostří, thriller ostrý jako břitva o zločinu a vášni. Bohatá velmi známá žena je brutálně zavražděna. Smrtící zbraní je lovecký nůž se zubatým ostřím. Jeff Bridgess hraje Jacka, manžela oběti a také hlavního podezřelého. Jeho obhájkyně Teddy Barnes si je jistá, že je Jack nevinen. Brzy s ním navzdory všem etickým zásadám prožívá milostný vztah. Jack je okouzlující, ale je opravdu nevinen, jak se zdá? Nebude Teddy jeho další oběť? Strhující závěr filmu je jeden z důvodů, proč bylo ZUBATÉ OSTŘÍ opěvováno kritiky a nominováno na Oscara.

Stahující se smyčka (Tightrope) 1984

Policista Wes Block vyšetřuje zákeřné vraždy mladých žen. Sám žije podivínsky a v noci vyhledává prostitutky, které neodmítají perverzi. Netuší, že je součástí vrahova dokonalého plánu a důkazy, nalezené na místech činu, čím dál víc směřují proti němu. Smyčka se pomalu, ale jistě utahuje, aby si vybrala svou další oběť…