Měsíční archivy: Duben 2021

Grace Quigley (Grace Quigley) 1984

Grace Quigleyová je stará paní, žijící o samotě ve svém newyorském bytě, z jehož oken sleduje cvrkot v okolním světě. Jednoho dne však uvidí něco, co vidět nechtěla. Stane se svědkem vraždy, kterou provedl elitní nájemný zabiják Seymour Flint. Tím se samozřejmě okamžitě dostane na jeho černou listinu. Podceňovat stáří se ale rozhodně nevyplácí, v paní Quigleyové je energie, že by se jeden divil. A Seymour Flint se také divit bude. Možná si tentokrát naložil příliš velké sousto. V černé komedii excelují čtyřnásobná držitelka Oscara a majitel Zlatého glóbu .

Početí mého mladšího bratra (Početí mého mladšího bratra) 2000

Co všechno se může stát na jedné svatbě, aneb Dobří lidé nemohou dělat špatné věci… Příběh celovečerního hraného filmu scenáristy a režiséra se odehrává v poválečném období konce čtyřicátých let, ale časové určení tu není tak podstatné, neboť pohled filmařů se soustřeďuje na ryze soukromý svět hrdinů. Všechno dění je zarámováno do jednoho sobotního odpoledne a podvečera, kdy se ve vysočanském činžáku o pěti partajích koná svatba. Výborně napsaný příběh je ohlédnutím dospělého muže na chvíle jeho dětských let. Je to pohled plný jemné nostalgie a humoru. Drobné individuální osudy uzavřeného mikrosvěta jsou díky ztotožnění se s hlavním hrdinou vnímány v širším kontextu smyslu lidské existence. Film se vrací k tématu rodinných kořenů a vazeb, dávné sousedské pospolitosti, dávno již nepulsujícím vášním a citům, k identifikaci s naší minulostí, kdy na dlouhá desetiletí mizel jeden svět a začal se utvářet zcela jiný, přičemž odlesky obou nás provázejí ještě dnes.

Bumerang (Boomerang) 1992

Reklamní odborník Marcus Graham je svobodný mládenec. Graham není nikdy bez ženy po svém boku. Na scénu přichází Jacqueline, jeho nová šéfová, a Marcus se rázem ocitá na místě, kde poprvé v životě sklízí ovoce vlastního chování!

Otázka života a smrti (Stairway to Heaven) 1946

Toto je povídka o dvou světech: jeden známe a druhý existuje pouze v mysli mladého letce, jehož život a fantasie jsou hluboko otřeseny válkou. Vedoucí eskadry Carter se vrací ze své 67. bombardovací výpravy. Jeho letadlo je poháněno jedním a jen z části druhým motorem, kontrolní zařízení mu byla ustřelena, jeho padák je zničen a přistávací zařízení jsou pryč. Je v letadle sám s mrtvým tělem telegrafisty, ostatní část posádky vyskočila. Není pravděpodobné, že se mu podařilo vyváznout. Zatím co cítí, že prožívá poslední okamžiky svého života, mluví mikrofonem k americké letadlové rozhlasové službě. Protože je básníkem a protože se cítí být mlád a je doposud živ, mluví o lásce – pak skočí…

Vaše Ctihodnosti! (Kohtunik) 2019

Soudce je muž, který v soudní síni zastupuje přísná pravidla a zákony, ale jeho osobní život je zcela v troskách. Jakmile se rozhodne odsoudit ženu k dlouhodobému trestu odnětí svobody, ženin bratr začne soudce sledovat a přesvědčovat ho, aby rozsudek změnil. Soudce zůstává neoblomný, verdikt je konečný. Konflikt mezi oběma muži se vyostří a sám soudce se najednou stane zločincem. Soudce se však nemůže ke spáchanému zločinu přiznat a proto uprchne do Finska, kde ho sled komických zvratů přivede k podivným lidem a úsměvným situacím. Road movie Vaše Ctihodnosti! vypráví zvláštní příběh o zločinu a trestu, který je prošpikován černým humorem.

Jhalki (Jhalki) 2019

Život devítileté Jhalki se od základů změní ve chvíli, kdy její sedmiletý bratr nečekaně zmizí. Jhalki, poháněná dojemným příběhem neúnavného vrabce a vlastním neochvějným odhodláním, se vydává na cestu, aby svého bratra našla a vysvobodila. Děvčátko, které nemá ponětí o hluboce zakořeněné korupci a úskalích v systému, se nevědomky pustí do boje proti hrůzám se svou povznášející a inspirativní naivitou. Thriller, který je inspirován skutečnými událostmi, se odehrává na pozadí obchodování s lidmi a dětské práce. Je to překvapivý příběh o naději, odvaze, sebedůvěře a vytrvalosti v nelidském světě, vyprávěný očima devítileté dívky, která se nehodlá vzdát, dokud nedosáhne svého cíle.

Hotel Coppelia (Hotel Coppelia) 2021

Dominikánská republika roku 1965. Život prostitutek žijících v přímořském nevěstinci se dramaticky změní, když dominikánští bojovníci za svobodu provedou revoluční převrat, díky němuž si uvědomí, že mohou vést lepší život a možná dokonce najít lásku. Jejich naděje se však brzy rozplynou poté, co americká armáda potlačí revoluci a převezme kontrolu nad nevěstincem, z něhož si vytvoří vojenskou základnu. Dívky jsou nuceny čelit dilematu – buď budou spát s nepřítelem, nebo za každou cenu bránit svou důstojnost.

Neobyčejné příběhy (Ajeeb Daastaans) 2021

Nečekané události ve čtyřech krátkých filmech překvapivým způsobem rozdmýchají nepříjemné emoce, které zatím jenom skrytě doutnaly v narušených vztazích.

Krokodýlí kluk Arlo (Arlo the Alligator Boy) 2021

Optimistický Arlo se rozhodne najít tátu, kterého nikdy neviděl. Vyrazí proto ze svojí bažiny do New Yorku a cestou si najde dobré kamarády.

The Marksman (The Marksman) 2021

Rančer na arizonských hraniciach sa stáva nepravdepodobným obrancom mladého mexického chlapca zúfalo utekajúceho pred zabijakmi kartelu, ktorí ho prenasledovali do Spojených štátov.