Měsíční archivy: Září 2020

Třetí manželka (The Third Wife) 2018

Čtrnáctiletá May žije na vietnamském venkově devatenáctého století a má se stát třetí ženou staršího muže, bohatého statkáře Hunga. Postupně v sobě odhaluje skryté touhy a zjišťuje, že si může zajistit postavení i bezpečnost v případě, že porodí syna. Když otěhotní, stane se tato možnost reálnou. Mayina svízelná cesta je však lemována nebezpečím poté, co ji začne přitahovat Hungova druhá žena Xuan. Zatímco May sleduje tragédii zakázané lásky a její ničivé následky, musí se rozhodnout, zda bude v zájmu vlastního bezpečí tiše pokračovat dál, nebo si prorazí cestu k osobní svobodě.

Extrémy (Extremities) 1986

Mladá žena Marjorie je napadena maskovaným násilníkem, ale naštěstí dokáže jeho útok odvrátit. Žije však ve smrtelném strachu, že neznámý muž udeří znovu, protože jí ukořistil peněženku a získal tak její adresu. Policie jí nedokáže pomoci a i její spolubydlící si myslí, že je příliš paranoidní. Utěšují ji, ale jinak pokračují ve svých obvyklých životech. A když je Marjorie sama doma, tak se k ní útočník jménem Joe opravdu vrátí a připraví jí noc plnou teroru a sexuálního ponižování. Marjorie ale opět dokáže na násilníka vyzrát, přemůže jej, a když se tyran probudí z bezvědomí, je naprosto bezmocný. Ve zbytku příběhu jsme svědky vnitřního boje Marjorie samotné – měla by předat Joea policii, která by jej ale mohla propustit, nebo by ho měla ze své nově nabyté pozice síly trestat po svém?

Statečný Azmun (Statečný Azmun) 1986

V jedné přímořské vesničce rybáři nemají úlovky a hladovějí. Ten nejstatečnější z nich, Azmun, se vypraví do země mořského děda“, aby mu pomohl. Děd se ale zlobí, protože rybáři dávno neplní úmluvu, podle které měli házet malé rybky zpátky do moře. Azmun tedy dostane úkoly, které musí vyplnit, aby mořský děd rybářům vyhověl. Pomůže mu přitom kouzelná ploutvička a taky jedna šikovná dívka. A Azmun slíbí, že rybáři už navždy budou poslouchat zákony moře a nebudou ho jen využívat.

Moji bratři (Mes frères) 2018

Eddy a Rocco jsou bratři, kteří byli koncem devadesátých let minulého století hvězdami indie rockové scény. O deset let později vedou poklidný život na ostrově, kde vystupují s místní pochodovou kapelou. Jednoho večera jim však do života opět vstoupí jejich sestra Lola. Seznámí se s Roccovým synem Simonem, kterému bude brzy třináct let. Jejich společná minulost je poznamenána spoustou utrpení nejen v podobě zlomených srdcí, ale také poraněných těl a neschopnosti komunikovat. Síla sourozenecké lásky jim ale nakonec vrátí do života radost.

Genesis 2018 (Genèse) 2018

V soukromé chlapecké škole se šestnáctiletý Guillaume tajně zamiluje do svého nejlepšího kamaráda. Jeho osmnáctiletá sestra Charlotte je zaskočena svým přítelem, který ji navrhuje, aby měli otevřený vztah. Na letním prázdninovém táboře najde dvanáctiletý Félix zalíbení v Béatrice. Všechno se mění. Režisér ve svém komplexním a mimořádně emotivním filmu využívá netradiční strukturu, aby zachytil traumata dospívání a prvních lásek. Nelineární vyprávění následuje tři vzájemně propojené zkušenosti protkané tragédií a kosmickými náhodami. Intimní, tiše transgresivní a znepokojující portrét adolescentní touhy.

Lest lasiček (El Cuento de las Comadrejas) 2019

Ve snímku Lest lasiček vytvoří jedna z největších hvězd minulosti Mara Ordazová neobvyklou rodinu v dekadentním venkovském sídle, kde žije se svým invalidním manželem , scénáristou jejích největších hitů Norbertem Imbertem a režisérem, s nímž mnohokrát spolupracovala . Jejich poklidný život se navždy změní poté, co se u nich nečekaně objeví mladá dvojice, která údajně zabloudila během výletu. Pravda je ale jiná. Jedná se totiž o realitní makléře, kteří chtějí Maru přesvědčit k prodeji domu v naději, že si tak přijdou na velké peníze. Jak ovšem brzy zjistíme, oběma podvodníkům ( a Nicolas Francella) hrozí nebezpečí, že se stanou jen dalším párem lasiček, které Imbert chytá do svých pastí.

Odvážná slečna (Odvážná slečna) 1969

Novým předsedou senátu civilního soudu se po JUDr. Smolíkovi stává JUDr. Kroupa. Přebírá od novopečeného důchodce kancelář i se sekretářkou Zdenkou Mikovou. Mladá žena se Kroupovi líbí a brzy k ní cítí více než sympatie. Zdenka si od něho půjčí tři sta korun a vrátí mu místo nich roztomilé štěně. Kroupa rozhoduje rozepři manželů Strnadových, kteří se hádají o alimenty na tříletou Věrušku, ale dcerka sama je jim evidentně lhostejná. Soudce navrhuje umístění dítěte do dětského domova. Zamilovaný Kroupa zahlédne Zdenku přes výlohu samoobsluhy a s hrůzou sleduje, jak mladá žena krade konzervy. Soudce chce vysvětlení a Zdenka ho přiměje k cestě do vesnice, kde žije její otec, smečka psů a čtyři malé děti. Kroupa je nešťastný, protože děti považuje za následky lehkomyslného života svobodné Zdenky. Brzy ale zjistí, že mladá žena děti unesla jejich vlastním, lhostejným a někdy i surovým rodičům poté, co je poznala jako zapisovatelka u soudu, a obětavě jim poskytla láskyplné zázemí. Kroupa přiměje Zdenku, která falšovala adopční listiny, aby se sama přihlásila na Bezpečnosti. V poněkud pohádkovém závěru se ocitá žena před soudem, kde dostává jen symbolický trest a poté, co přijme Kroupovu nabídku ke sňatku, mu prozradí, že s ním čeká dítě.

O princi Truhlíkovi (O princi Truhlíkovi) 1996

Rozmazlené jedináčky dobře známe z všedního života. Ale i v pohádce najdeme prince, který je od rána do večera zahrnován přehnanou péčí královských rodičů. Kdyby to nebyl v jádru chytrý a sympatický chlapec, zůstal by asi navždy královským mazánkem. Naštěstí se včas postavil na vlastní nohy a dobře udělal.

Byl jsem a budu (Es gilt das gesprochene Wort) 2019

Zatímco kurdský gigolo Baran sní o budoucnosti v Evropě, německá pilotka Marion se snaží vyrovnat s diagnózou rakoviny. Když se ti dva setkají na dovolené v tureckém letovisku Marmaris, rozhodnou se uzavřít fingované manželství. Po slibném začátku mají společnou budoucnost zdánlivě nadosah. Záhy se však ukáže, že to nebude tak jednoduché. Jejich dohodu komplikují emoce a obavy, neboť před sebou oba skrývají více než jedno tajemství. Nakonec se budou muset rozhodnout, který ze svých snů chtějí následovat – a zda mohou i nadále zůstat spolu.

Štvanci (Out of Bounds) 1986

Darylove prázdniny v Los Angeles sa začínajú brutálnou vraždou jeho brata a jeho švagrinej. A to všetko preto, lebo Daryl si na letisku vzal nesprávnu tašku plnú heroínu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov. Teraz ho pre vraždu hľadá polícia a priekupník, ktorý chce svoj tovar späť. V sprievode mladej herečky se snaží prežiť a dokázať svoju nevinu.