Měsíční archivy: Červen 2018

Náš den přijde (Notre jour viendra) 2010

Co uděláš, když jsi dospívající zrzavý budižkničemu, který až na jednoho staršího chlápka nemá kamarády? Když tě všichni nenávidí a nejvíc ze všeho tvoje vlastní rodina? Když se ti všichni kámoši vysmívají? Odpověď: Ty a tvůj ubohý kumpán seberete všechny svoje prachy, koupíte si sportovní auto, elegantně se oháknete a zamíříte do země zrzavých, do Irska. Co ale začíná jako hledání ideálu se promění v divoké řádění plné nenávisti, násilí a sebedestrukce.

Iron Doors (Iron Doors) 2010

Muž sa zobudí s ťažkou opicou a v nie veľmi závideniahodnej situácii – je obklopený holými stenami nejakej krypty uzavretej ťažkými železnými dverami! Nič si nepamätá a po tom, čo nájde kladivko s dlátom, pustí sa do práce. Podarí sa mu presekať až na slobodu? Čo ho bude čakať za ďalšími dverami?

La Posesión de Emma Evans (Exorcismus) 2010

Vincent jede k moři (Vincent will Meer) 2010

Vincent trpí Tourettovým syndromem. Po matčině smrti ho jeho otec dá do ústavu, odtud se však Vincentovi s dalšími dvěma pacienty podaří uniknout. Musí splnit poslední přání své matky – vysypat její popel do moře v Itálii… Vincentova matka zemřela, ovšem na smrtelné posteli vyslovila své poslední přání – naposledy vidět moře. Jenže, jak se má Vincent dostat k moři, když trpí Tourettovým syndromem a jeho otec ho nechal zavřít do psychiatrické léčebny? Naštěstí je tu anorektička Marie a Vincentův spolubydlící Alex, trpící obsesí. Společně utečou z léčebny a v otlučeném autě se vydají do Itálie. Jenže Vincentův otec a jejich terapeutka Dr. Roseová jsou jim v patách, naštěstí se neustále hádají, a tak sami vypadají jako pacienti kliniky. Začíná důležitá dobrodružná cesta a jisté je jen to, že na jejím konci nikdo ze zůčastněných nezůstane takový, jaký byl…

Happy, Happy (Sykt lykkelig) 2010

Pro optimistickou Kaju je rodina tou nejdůležitější věcí na světě – a tak o ni pečuje navzdory všem. Je oddaná manželka, která partnerovi promíjí celonoční výpravy s kamarády i nedostatek sexuálního apetitu. Stejně tak je milující matka synovi, u kterého budí jen výsměch. S úsměvem, občas dosti křečovitým, bere život takový jaký je. Až do okamžiku, kdy se do sousedství přistěhuje dokonalý manželský pár“. Jsou úspěšní, krásní, vzdělaní, a aby toho nebylo málo: adoptovali sirotka z Afriky! To už je na Kaju trochu moc. Chce se jim vyrovnat – musí se s nimi spřátelit. Dokonalost sousedů však po několika setkáních mizí stejně jako idyla nového přátelství obou rodin.

The 5th Quarter (The 5th Quarter) 2010

Inspirující příběh z prostředí univerzitní ligy amerického fotbalu. Vypráví pravdivý příběh fotbalisty Jona (Ryan Merriman Abbate), který podnícen tragickou smrtí svého velmi talentovaného bratra, dovede svůj tým k největší úspěchům v historii klubu.

Trapéza (Trapeze) 1956

Mike Ribble (Burt Lancaster) je jedním z mála trojné salto na visuté hrazdě ovládajících artistů. Jednoho dne však svůj cvik nezvládne, zaváhá a utrpí vážný úraz. Po zotavení se je odsouzen ke ztrátě respektu a svého dosavadního výsostného postavení. Jeho chuť k životu je povážlivě oslabena – začíná pít. Pak však potká Tina Orsiniho (Tony Curtis), syna svého někdejšího partnera, jenž přišel do Paříže, aby se u Mika naučil právě jeho trojnému saltu…

Národní očista (Národní očista) 2018

Dokumentární film Národní očista otevírá dosud u nás dokumentárně nezpracované téma jedné z nejtemnějších částí naší historie – poválečných retribučních procesů a lidových soudů. Rozkrývá problematiku veřejných poprav, otázku viny a trestu, touhy po pomstě za každou cenu a osobní účasti na jejím vykonání. Skrze zatím nepublikované archivní záběry můžeme téměř v přímém přenosu sledovat ukázky lidových soudů, poprav a dramatické příběhy lidí, kteří byli v retribučních procesech odsouzeni na smrt často za banální osobní spory. Kromě různých hádek mezi sousedy, závisti kvůli majetku a rodinným svárům byla motivací udavačů také tzv. horizontální kolaborace“, kauzy žen obviněných z milostných vztahů s Němci. I tuto problematiku dokument skrze skutečné osobní příběhy ukazuje, čeho všeho jsou lidé schopni, jak na straně trestaných, tak trestajících. Mapuje toto období také pohledem historiků, právníků a etologa, kteří se zamýšlejí obecně nad tím, proč se z lidí za války stávali udavači a jak funguje v člověku mechanismus touhy po odplatě, nejen uvnitř jedince, ale i v davu.

Chico Xavier (Chico Xavier) 2010

Životní příběh brazilského spiritisty a autora duchovní literatury Chica Xaviera, který za život vydal 412 knih, které byly napsány nikoliv jím, ale dle jeho slov pouze skrze něho. Chico Xavier byl dvakrát nominován na Nobelovu cenu míru.

Post Mortem (Post Mortem) 2010

Píše se rok 1973. Podivínský Mário pracuje jako asistent v jedné z márnic v chilském hlavním městě a je bezhlavě zamilovaný do stárnoucí varietní tanečnice Nancy. Když už to vypadá, že se mu podaří s ní navázat intimnější vztah, propukne státní převrat a Nancy zmizí. Mário se pouští do zoufalého pátrání s překvapivým koncem. Nejdříve však musí zpracovat to, co státní převraty většinou přinášejí – tisíce mrtvých těl, která zaplavila jeho márnici. Režisér Pablo Larrain patří v současnosti k nejdůležitějším latinskoamerickým filmařům. Ve svém druhém celovečerním filmu Post Mortem nahlíží jednu z nejtragičtějších epizod v dějinách Chile zcela nekonvenčním pohledem hrdiny, který se veřejného života straní, ale politika ho krutě a až kafkovsky dožene.