Měsíční archivy: Říjen 2015

Ženy a zbraně (A Girl and a Gun) 2013

Propadlo něžné pohlaví ve Spojených státech nové vášni nebo si jen pořizuje vhodný prostředek k ochraně?Ve Spojených státech amerických se teď zbrojní průmysl zaměřuje na novou klientelu, na ženy. Podle statistik tam výrazně vzrostl počet ozbrojených žen. Něžné pohlaví za velkou louží prý objevuje „vzrušení ze zabíjení. Pravda je však poněkud jiná…Zbraně jsou brány jako cosi mužského, zároveň nebezpečného či násilnického. Tradiční vnímání ženy a ženskosti je toho pravým opakem. Náhled žen na zbraně a jejich vztah ke zbraním zahrnuje široké spektrum otázek náboženských, politických, kulturních i etických. A není to zdaleka pohled černobílý.

Salamandr (The Salamander) 1981

Salamandr je krycí jméno bohatého průmyslníka, který zasahuje, aby zabránil fašistickému spiknutí v Itálii. Při objasňování série vražd se totiž Franco Nero dostává až do nejvyšších kruhů…

Chobotnice z II. patra (The Octopuses from the Second Floor) 1986

Eva a Honzík si pro zábavu vymodelují z neznámé hmoty dvě chobotničky. Nic netuší, že hmota je živá a dokonce mluví. Kolem nich se začnou dít prapodivné věci. Film vznikl sestřihem stejnojmenného tv. seriálu, vyrobeného pro Německo. Pokračování viz Veselé vánoce přejí chobotnice.

Boj s časem (Doctor Who) 1996

Pokračování britské televizní legendy. Doctor (Sylvester McCoy) veze na domovskou planetu Gallifrey ostatky Mastera, svého úhlavního nepřítele. Díky nehodě však TARDIS (Doctorova loď) doletí na Zem. Doctor je postřelen a odvezen do nemocnice a ke všemu se k životu probudil i Master, který se chystá uskutečnit své plány…

Falklandy – ráj tučňáků (Falklandy – raj tucnaku) 2010

Nehostinné území, o které se dosud mezi Velkou Británií a Argentinou vedou spory, ukrývá vzácné přírodní poklady.Souostroví Falklandy, nazývané také Malvíny, leží v jižním cípu Atlantského oceánu. Rozkládá se ve vzdálenosti přes 450 kilometrů východně od pobřeží Argentiny a tvoří jej více než 700 ostrovů. Falklandy patří k zámořským územím Velké Británie, i když přes 3000 jejich obyvatel zde žije poměrně izolovaně. V roce 1982 byl klid a mír na ostrovech násilím přerušen. Pod záminkou územních požadavků zabraly Falklandské souostroví argentinské jednotky. Britové okamžitě vyslali armádu, která postupně všechny ostrovy obsadila. Po dvou měsících krvavých bojů Argentinci sice kapitulovali, výsledná bilance však byla velmi žalostná – 258 mrtvých na britské a 649 na argentinské straně. Územních požadavků na Falklandy se Argentina navíc dodnes nezřekla. Pozůstatky konfliktu jsou zde vidět na každém kroku. Ještě dnes zůstává rozsáhlá oblast Falkland zaminovaná. Na mnoho míst, kde kdysi zuřily kruté boje, se pomalu vrací původní fauna a flóra. V krajině převládají nízké travní porosty, mechy a lišejníky. Ostrovy jsou neustále bičovány větry, které přicházejí z Antarktidy. A přestože se na první pohled jedná o velmi nehostinné prostředí, ukrývá se zde vzácný poklad – na Falklandách můžeme potkat pět z osmnácti druhů tučňáků. Ale i když na ostrovech početní stavy ohrožených zvířat stoupají, pracovníci ekologických organizací nepolevují v úsilí. Na obzoru je totiž nová potenciální hrozba – ropa. Podle odborníků jsou její podmořské zásoby v této oblasti ještě větší než v Severním moři. Na jedné straně by sice ropa určitě byla významným zdrojem budoucího bohatství Falkland, na straně druhé by vrtné plošiny mohly znamenat jisté nebezpečí pro křehkou rovnováhu zdejšího životního prostředí. A to je dilema, které budou muset obyvatelé souostroví ještě vyřešit.

Borsalino a spol. (Blood on the Streets) 1974

Roch Sigffredi (Alain Delon) je po prohrané válce gangů a smrti svého přítele Francoise Capelly nucen opustit Marseilles. Zpátky jej však žene touha po pomstě zničeného přátelství. Všem, kteří zradili, nezbývá mnoho času. Mstitel se vrací.

That Sugar Film (That Sugar Film) 2014

se vrhá vstříc experimentu, ve kterém hodlá dokumentovat účinky potravin s vysokým obsahem cukru na zdravé tělo.

Americká noc (Day for Night) 1973

Americká noc (1972), film ve filmu a film o filmu, je Truffautovým vyznáním lásky k vlastnímu řemeslu. S lehkou ironií s příslovečným francouzským šarmem jsou tu vykresleny poněkud spletité vztahy mezi herci se štábem, evokovány příhody z filmařského zákulisí, postižena vzrušující atmosféra natáčení, posedlost lidí, propadlých kouzlu celuloidového pásku. Truffaut nepopírá, že raději než hotové filmy má proces jejich vzniku, vytváření umělého světa. Ukázal jsem natáčení v poněkud luxusnějších podmínkách než v jakých obvykle pracuji (mimo 451° Fahrenheita, který vznikl v londýnském studiu). Většinou natáčím v reálu, tady jsem ukázal práci ve studiu, chtěl jsem udělat kompromis mezi Evropou a Amerikou a jestliže to Američanům připadá jako skromné natáčení, tak pro Francouze je tomu naopak. Americká noc je vynikajícím příkladem dobrého zábavného filmu, dokonale napsaného, dokonale režírovaného i dokonale zahraného. Nic méně, ale také nic víc. A nezdá se, že by si Truffaut dělal větší ambice: Věřím, že v oblasti filmu je cosi frivolního, trochu narcistního nebo egoistického, a ten, kdo pro toto nemá pochopení, musí film opustit. Ten, kdo chce skutečně něco lidem sdělit, najde nejlepší prostředek v literatuře, eventuálně při televizní přednášce.

Píp! (Eep!) 2010

Viegeltje vypadá jako dívka, ale místo paží má křídla. Pozorovatel ptáků Warre ji nachází pod chrastím a vezme ji domů. Warre a jeho žena Tine se rozhodnou si Viegeltji nechat a vychovat ji jako normální dívku. Tou však Viegeltje není a odlétá. Chce letět s ostatními ptáky na jih. Cesta to bude dlouhá a dobrodružná.

Ledové snění (Ice Dreams) 2009

Po zdědění rodinného vlastnictví v podobě zimního stadionu se nový majitel osvědčí jako významná spojka mezi bývalou olympijskou bruslařkou Amy a mladým bruslařským talentem.