Film 1715: Smrt Krále Slunce (La mort de Louis XIV) 2015 online ke shlédnutí

Film 1715: Smrt Krále Slunce (La mort de Louis XIV) 2015 online ke shlédnutí

Umírání legendárního Krále Slunce, Ludvíka XIV, bylo velkolepým představením. Audience ve versailleském paláci nikdy nebyla tak krásná a dekadentní zároveň…Jeho vláda byla nejdelší v historii. Jeho současníci si dokonce mysleli, že je skutečně nesmrtelný. Ale v létě roku 1715 Ludvíka XIV. nakonec stihnul jeho osud a zemřel ve věku 76 let v nitru svého architektonického skvostu: zámku Versailles. Podlehl zdrcující nemoci, kterou byla gangréna. Agónie Krále Slunce trvala celých 23 dní a odhalila neschopnost lékařů, tajné intriky na jeho dvoře i zhoubnou žárlivost. Po jeho smrti se Francie propadla do krize. Spory o následnictví postupně ovlivnily celou Evropu. Stala se zlomovým okamžikem dvou historických období: tak zvané Velké století nadobro skončilo a místo něj začala doba osvícenství. Ludvík XIV. pojal vlastní skon stejně jako celou svou vládu. Byla to jedna velká úžasná show. Odehrávala se přímo před zraky veřejnosti a stala se závěrečným aktem výjimečného života, který stvrdil legendu o největším králi Francie.

Pokud Vám nefunguje nová zašifrovaná varianta prehrávače, zkuste starou nešifrovanou verzi kliknutím zde. Nešifrovaná varianta nebude fungovat v Google Chrome.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>